Klassiek zeilschip de Halve Maen vaart weer langs

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 15:10

Het klassieke zeilschip de Halve Maen is op zijn terugtocht door het Groene Hart. De 17de-eeuwse replica is onderweg van Rotterdam naar het Westfries Museum in Hoorn dat het schip in bruikleen heeft. Het museumschip is van maart tot november te bezoeken in de historische haven van Hoorn.

downloads-118.jpg

Het bezoek aan Rotterdam was de afsluiting van een rondreis. De Halve Maen bezocht tijdens de herfstvakantie de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip bleef in de steden enkele dagen liggen en was gratis te bezoeken. 

De Halve Maen is een zeilend replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders 'Manahatta' noemden. Nederlandse kooplieden zagen na thuiskomst goede handelsmogelijkheden en stichtte op het eiland 'Manahatta' een nieuwe kolonie: Nieuw Amsterdam. Nu beter bekend als New York. 

Henry Hudson
,,Het is goed en inspirerend om met elkaar stil te staan bij de wortels van Nederland'', zegt Gert Tetteroo, directeur van de stichting Henry Hudson 500. ,,Dit zijn wij tot in onze tenen. We initiëren steeds weer nieuwe evenementen om deze inspirerende Nederlandse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Niet alleen de mooie kanten, maar ook waar we niet trots op zijn, zoals slavernij en onderdrukking. Het was niet allemaal goed, maar het was wel het begin van de vrije samenleving waarin wij leven.''

De toer van de Halve Maen wordt mede gefinancierd vanuit twee grote culturele fondsen: het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds.

Door de Redactie AD:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.