Raadslid stelt 'mattie' Bolsius vragen in straattaal

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 15:42

FAKA MATTIE: 'Faka mattie, ewa kiffesh dan alles chill?' Het citaat komt niet uit een Whatsappgesprek tussen twee jongeren die elkaar vragen hoe de dag verloopt, maar uit schriftelijke vragen die Amersfoorts PvdA-raadslid Youssef El-Messaoudi vandaag aan burgemeester Bolsius heeft gesteld. Deze zijn niet in politiek jargon, maar in straattaal verwoord.

Naamloos2-1127.png

El-Messaoudi wil van de burgemeester weten wat hij precies gaat doen tegen de overlast van hangjongeren in de stad. Of, zoals het raadslid het zelf verwoordt: 'Hoe krijgen we kils en chcikes die omin trobi veroorzaken weer op het rechte pad?' En: 'Hoeveel doekoe heeft u hiervoor?'

'Fittie'
De vragen van El-Messaoudi volgen op een 'fittie' (meningsverschil) die hij afgelopen dinsdag in de raadsvergadering met Bolsius had. Het PvdA-raadslid vroeg wat de burgemeester doet om problemen, zoals vorige week op de kermis op het Eemplein, te voorkomen. Dat Bolsius onder meer begon over zijn plan deze jongeren werk- en stageplaatsen aan te bieden, schoot hem in het verkeerde keelgat. Al tijdens deze vergadering vlogen hier en daar straattaaltermen door de raadszaal.

'De peepz worden hier skeer van ouwe,' ('de mensen worden hier gek van') beweert El-Messaoudi. 'Amercity mag dit soort shizzle niet skotten' ('Amersfoort mag deze ongein niet negeren').

De vraag of Bolsius in straattaal antwoordt, wordt binnen vier weken beantwoord. Binnen deze termijn moet het gemeentebestuur op schriftelijke vragen antwoord geven.

Door de Redactie AD: Foto: Bram Petraeus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.