Amsterdamse agenten vervolgd voor geweld bij aanhouding

Gepubliceerd op 19 november 2016 om 11:30

Het Openbaar Ministerie moet twee Amsterdamse agenten vervolgen voor het geweld dat ze hebben gebruikt om een arrestant te kunnen fouilleren.

downloads1-76.jpg

De officier van justitie was niet van plan om de politiemensen voor de strafrechter te brengen, maar hij wordt daartoe gedwongen door het gerechtshof nadat de arrestant zich over die beslissing beklaagde.

Knietje en klappen
De man kreeg op 14 december 2014 een woordenwisseling met twee politieagenten. Die zouden met hun dienstauto achteruit tegen de man zijn aangereden. De man werd hierop zo kwaad, waarbij hij een agente zou hebben beledigd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau aan de Marnixstraat.


Volgens de uitspraak van het hof is op beelden van een beveiligingscamera op het politiebureau te zien dat de arrestant een knietje krijgt en wordt geslagen. De man hield aan de confrontatie met de agenten een dik oog en een litteken over.

Vuisten gebruikt
De agenten hebben in verhoor toegegeven hun vuisten te hebben gebruikt. Eén agent verklaarde dat hij zich bedreigd voelde door de houding en het agressieve gedrag van de man, die zelf wordt vervolgd voor belediging en in een andere zaak verdacht wordt van een geweldsdelict.

Advocaat Rick Pothast van de arrestant is blij met de beslissing van het hof. 'Toen ik het letsel van mijn cliënt zag, ben ik echt geschrokken', aldus de advocaat zaterdag in Het Parool.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.