Dennis eist schadevergoeding na onterechte hiv-diagnose

Gepubliceerd op 19 november 2016 om 12:32

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft geblunderd door de testresultaten van twee patiƫnten te verwisselen. Een man kreeg onterecht te horen dat hij besmet was met hiv.

Naamloos-4211.png

De patiënt kreeg een hartstilstand toen hij later hoorde dat er een fout was gemaakt. Hij heeft een klacht ingediend tegen het ziekenhuis en wil een schadevergoeding.

Bezoek
De 47-jarige Dennis, die niet met zijn achternaam in de openbaarheid wil, woont in Spanje en was op bezoek in Arnhem toen hij last kreeg met plassen. Hij besloot zich op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te laten testen. Dennis is homoseksueel en wilde het zekere voor het onzekere nemen.

Verwisseling
Na een week kreeg hij te horen dat hij besmet was met het aidsvirus. „Ik was zelfs sterk positief. Ik kon mijn oren niet geloven.” Een contra-expertise wees korte tijd later uit dat er een vergissing was gemaakt in het ziekenhuis Gelderse Vallei. Daar was het bloed verwisseld met dat van een zware aidspatiënt.

Onwel
Dit gesprek maakte zoveel emoties los dat Dennis ter plekke onwel werd. Hij kreeg een hartinfarct, korte tijd later gevolgd door een hartstilstand. Volgens de patiënt lag de mededeling daaraan ten grondslag. „Een explosie van emoties kwam naar buiten: angst, opluchting, woede, onzekerheid. Alles tegelijk." Dennis heeft bijna een week in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gelegen.

'Onwaarschijnlijk'
Ziekenhuis Gelderse Vallei betreurt dat Dennis het slachtoffer is geworden van een verwisseling van bloedmonsters. Volgens een woordvoerder is een sticker met zijn persoonsgegevens op een buisje van een andere patiënt geplakt. Volgens cardiologen van ziekenhuis Rijnstate is het hoogstonwaarschijnlijk dat de patiënt door spanning blijvende hartklachten heeft gekregen. „Het is wel mogelijk dat een aanwezige hartaandoening zich onder stress openbaart", aldus een woordvoerder van Rijnstate.

Door de Redactie AD: Foto: Marc Pluim

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.