Stoïcijns PSV prolongeert landstitel na misstap Ajax

Gepubliceerd op 8 mei 2016 om 21:28

Kalmte. Dat is wat ze bij PSV altijd gepredikt hebben. Zelfs toen Ajax bij De Graafschap de fatale schade opliep was het slechts het stampvolle uitvak dat alle ledematen losgooide. Hoofdcoach Cocu meldde zich nauwelijks vaker aan de zijlijn dan anders, zijn manschappen op het veld speelden elkaar stoïcijns de bal toe. Geen gekke dingen doen; het is PSV het voorbije seizoen zeer toevertrouwd gebleken.

feb177f2-e4c6-4315-8311-5630ee9ffbd8-2.jpg

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Op de perstribune bleven de kinnen van de assistenten Hesp, Rip en Nilis op de in elkaar gevouwen handen rusten. Slechts af en toe wierpen ze een steelse blik op een laptop van een journalist waarop de tussenstanden op de andere velden vermeld werden. Pas in de laatste minuten gingen telefoons naar oren en nagels naar tanden.  

PSV moest eerst zelf gewoon winnen in Zwolle van PEC dat nog niet zeker was van de play offs. Dat deed het ook vrij gemakkelijk met 1-3 ondanks een stroeve start. Jürgen Locadia opende na 34 minuten het bal via een afgeweken schot,

De Jong kopte kort voor rust een afgeslagen hoekschop tegen de touwen. Van een kampioensbal was toen nog geen sprake want Ajax was ook op 0-1 gekomen bij De Graafschap. PSV zocht de kleedkamer op, in de veronderstelling dat het nog vijf doelpunten nodig had.

Troefkaart

Ouasim Bouy deed na rust namens PEC Zwolle wat terug, maar onmiddellijk antwoordde De Jong weer met een diagonaal schot in de lange hoek na knap zijn vrij te zijn gespeeld door Marco van Ginkel. Achteraf een kostbaar doelpunt want het onthield, met de gunstige score in de Achterhoek, PSV van een zenuwslopend einde. Al vraag je je af of die stress echt vat zou krijgen op de ervaren ploeg.

Cocu speelde vlak voor het duel zijn laatste troefkaart uit door een gloedvol betoog te houden over zijn eigen bevrijdende treffer zeven jaar geleden. Toen greep de Eindhovense club met een 5-1 zege onverwacht nog de titel op de laatste speeldag op doelsaldo. Ook directeur Gerbrands hamerde op de 'kampioensdruk die rare dingen kan doen.' Zulks ervoer Gerbrands zelf toen hij in 2007 met AZ aan het kortste eind trok.

Het duel in Zwolle was al afgelopen toen Ajax nog voor zijn laatste kans vocht in Doetinchem. Toen ook daar voor het laatst was gefloten sprintten de manschappen van Cocu, met hier en daar ontbloot bovenlichaam, naar het eigen uitvak die hun wedstrijdkaartjes waarschijnlijk zullen meenemen in het graf.

Door Redactie Volkskrant: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.