'Helft Nederlandse proftennissers benaderd door matchfixers'

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 17:02

Nederlandse proftennissers worden op grote schaal benaderd door matchfixers. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD. De resultaten daarvan bevestigen het beeld dat matchfixing een veel voorkomend verschijnsel is in de Nederlandse tenniswereld.

Ook een wedstrijd van Thiemo de Bakker is genoemd in verband met matchfixing.

Op drie wedstrijden van Nederlandse tennissers rust een officiële verdenking. Volgens het AD is onder andere een partij uit 2014 van Thiemo de Bakker verdacht. De tennisser zelf ontkent betrokkenheid en zegt dat hij hopeloos uit vorm was. 

Het AD sprak met veertien van de zestien Nederlandse proftennissers die in de mondiale top 1000 staan. De helft van hen zegt wel eens door matchfixers te zijn benaderd. In een onderzoek uit 2015, dat werd uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers (VWS), gaf nog maar 4 procent van de ondervraagde tennissers dat toe. De laatste maanden worden er echter steeds meer verdachte tennis wedstrijden vermeld.

Sportverslaggever Robert Misset van de Volkskrant is niet verbaasd. 'Het beeld kennen we, alleen de verdenking van de wedstrijd van De Bakker is nieuw. Het bevestigt het beeld dat dit een groot probleem in de tenniswereld is, en dat met name beginnende profs en veteranen hier vatbaar voor lijken te zijn.'

Integriteitseenheid

Ook wereldwijd neemt het aantal meldingen toe. In 2012 kreeg de Tennis integrity Unit (TIU) tips over 14 mogelijk gemanipuleerde partijen, in 2015 waren dat er 246, zo maakte de integriteitseenheid in februari bekend.

In januari van dit jaar kwam het matchfixingschandaal in de tenniswereld aan het licht. BuzzFeed en de BBC kwamen toen met het bericht dat de afgelopen tien jaar veel wedstrijden van onder anderen hooggeplaatste spelers als verdacht werden gezien. De media stelden dat de tennisautoriteiten te weinig zouden doen aan het probleem of het zelfs onder de pet hielden.

Vanuit de tenniswereld kwam veel kritiek op die berichtgeving. Er werden geen concrete namen genoemd of hard bewijs getoond, waardoor de spelers er naar eigen zeggen weinig mee konden.

Door Redactie Volkskrant: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.