KNVB wil voetbal snel beter maken

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 17:55

Het Nederlandse voetbal staat stil, schrijft de voetbalbond in een rapport. De spelers moeten sterker worden en meer willen winnen. Ook moeten zij beter worden opgeleid.

Van links naar rechts: KNVB-directeur Bert van Oostveen, technisch manager Jelle Goes en perschef Bas Ticheler.

Winnaars van morgen heet het KNVB-rapport over hervormingen van het voetbal in Nederland, dat donderdag is aangeboden aan de clubs in het betaald voetbal. 'De lat moet hoger', is de algemene conclusie van technisch manager Jelle Goes.

Het rapport, dat in onvoltooide vorm al is besproken door de clubs, staat vol met aanbevelingen, waaronder de nadruk op fysiek sterkere spelers met meer winnaarsmentaliteit, alsmede het verbeteren van opleidingen van spelers, trainers, scouts en datagebruik. 'We kunnen snel stappen maken. Daarvan ben ik overtuigd', aldus Goes, die spreekt van een gefaseerde invoering over de komende jaren, met jaarlijkse momenten van evaluatie.

Groeiende achterstand van NL voetbal

Jullie zijn te voorspelbaar, in je aanvallende en creatieve voetbal

Het rapport, waarover de sectie betaald voetbal op 24 mei stemt en de ledenraad van het amateurvoetbal van de KNVB vier dagen later, is opgesteld om iets te doen aan de groeiende achterstand van het Nederlandse voetbal op andere landen.

Goes: 'Alle insiders zeggen hetzelfde, of ze nu Lagerbäck (technisch directeur IJsland), Klinsmann (bondscoach Verenigde Staten), Ronald Koeman of Wenger (trainer Arsenal) heten, of het nu was bij Chelsea of Manchester United: jullie zijn blijven doen waarin je goed was, terwijl de rest van de wereld zich heeft ontwikkeld. Dus zijn jullie eigenlijk stil blijven staan. Jullie moeten je verder ontwikkelen, in intensiteit, kwaliteit en spelsysteem. Hun advies is: laat jullie voetbalcultuur niet los, de cultuur van aanvallend, dominant, creatief en positief arrogant voetbal, maar het moet beter. Jullie zijn te voorspelbaar, in je aanvallende en creatieve voetbal.'

Anderhalf jaar arbeid

Het rapport van bijna 200 pagina's is de weerslag van anderhalf jaar arbeid, waaraan door talloze coryfeeën uit het nationale en internationale voetbal is meegewerkt, van Van Hanegem tot de Italiaanse topcoach Sacchi, van Klinsmann tot PSV-directeur Gerbrands, van de Duitse jeugdtrainer Hrubesch tot Adriaanse en Wenger. Veel is gedaan door werkgroepen, die een aantal speerpunten als leidraad gebruikten: de kwaliteit van trainers, cursussen, het opleiden van echte verdedigers, hogere weerstand door sterkere competities te formeren, waarin de besten elkaar vaker treffen.

Goes is voorstander van de aanstelling van een technisch directeur van de bond. Ook de discussie over kunstgras is nog niet voltooid, vindt hij, zeker in de hoogste regionen van het betaald voetbal. 'Spel op kunstgras is een ander spel dan op natuurgras, en zolang het buitenland niet meedoet, is het de vraag of je er sportief gezien goed aan doet zo massaal over te stappen op kunstgras.'

Te grote velden

Opvallend zijn ook de beoogde hervormingen in het jeugdvoetbal. Zo komt de KNVB tot de conclusie dat de jonge jeugd op te grote velden speelt, met te weinig balcontacten. Mini's zullen in de toekomst beginnen met partijtjes van twee tegen twee. De eerstejaars D-jeugd (straks heten ze onder 12 jaar), die tegenwoordig overstapt naar het grote veld met elf tegen elf, zal nog een jaar blijven voetballen op een half veld, met acht tegen acht.

Goes, met een algemene opmerking over de noodzaak van verandering: 'En we moeten stoppen met al die balletjes achteruit en breed. De bal moet goed en functioneel vooruit. Middenvelders in het jeugdvoetbal kijken vaak niet eens meer naar voren, en aanvallers rekenen niet eens meer op de bal.'

Door Redactie Volkskrant: Door: Willem Vissers Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.