EK 2016 dag 1: Frankrijk boekt late zege

Gepubliceerd op 11 juni 2016 om 11:24

Tijdens het Europees kampioenschap leeft normaal gesproken ons hele kikkerlandje mee. Bij afwezigheid van Oranje voelt dat echter toch een beetje anders.

Naamloos-1595.pngMetro brengt aan het eind van elke dag een overzicht, zodat je toch op de hoogte bent van alles wat er op het EK is gebeurd.

ONRUST

Nog voor de bal is gaan rollen hebben Engelse fans al van zich laten horen. De supporters raakten in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagmiddag slaags met de Franse politie. Ze gooiden onder meer flessen naar de agenten. De oproerpolitie joeg de hooligans met traangas en wapenstok uiteen en er zouden aanhoudingen zijn verricht.

Engeland start het toernooi vandaag met een wedstrijd tegen Rusland.

OPENING MET DAVID GUETTA

Voorafgaand aan het duel tussen Frankrijk en Roemenië werd het EK geopend met een korte show vol muziek en dans. De Franse dj David Guetta zweepte de supporters in het Stade de France van Saint-Denis, nabij Parijs, op. Samen met de Zweedse zangeres Zara Larsson bracht hij het EK-lied 'This one's for you' ten gehore.

Straaljagers van de Franse luchtmacht trokken met rode, witte en blauwe rook de Franse vlag boven het stadion.

FRANKRIJK - ROEMENIE INTERESSANT OPENINGSDUEL

Gastland Frankrijk begon weifelend aan het toernooi. Het was Roemenië dat in de beginfase de beste kans kreeg.

Na rust was de eerste grote kans opnieuw voor Roemenië, maar het was Frankrijk dat de leiding nam; op aangeven van Dimitri Payet kopte Olivier Giroud de eerste treffer van het toernooi binnen. De Roemeense goalie Ciprian Tatarusanu ging daarbij niet vrijuit.
 
 Lang kon Les Bleus niet genieten van de voorsprong, want luttele minuten later wees de Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai naar de stip nadat Patrice Evra in de fout ging en de Roemenen een penalty kregen. Bosdan Stancu maakte van het buitenkansje dankbaar gebruik en schoot beheerst de gelijkmaker binnen.
 
Direct daarna wisselde Didier Deschamps aanvaller Antoine Griezmann; voor hem kwam Kingsley Coman. De Fransen gingen op zoek naar de overwinning. Met nog een klein kwartier te spelen moest ook Paul Pogba plaatsmaken; voor hem kwam Manchester United-aanvaller Anthony Martial.

Uiteindelijk was het Dimitri Payet, bij de openingstreffer verantwoordelijk voor de assist, die met een schot vanuit de tweede lijn voor opluchting zorgde bij de Fransen. Zijn schot eindigde op prachtige wijze in de bovenhoek.

Daardoor zijn de Fransen het toernooi gestart met drie punten; de Roemenen staan op nul. Zaterdag spelen de andere twee landen in Groep A, Albanië en Zwitserland, tegen elkaar; de aftrap van dat duel is om 15:00 uur.
 
Door Redactie Metro: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.