Hongarije verrassend te sterk voor tiental Oostenrijk op EK

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 10:29

Hongarije is het EK in Frankrijk dinsdagavond goed begonnen. Oostenrijk, dat een groot gedeelte van de tweede helft met tien man speelde, werd verrassend met 2-0 verslagen.

Beide treffers vielen in Bordeaux na rust. Spits Adam Szalai opende de score na ruim een uur en vlak voor tijd besliste invaller Zoltan Stieber het duel. Tussendoor kreeg Oostenrijker Aleksandar Dragovic rood.

De Hongaarse doelman Gabor Kiraly vestigde tegen Oostenrijk een record. Hij is met 40 jaar en 71 dagen de oudste speler ooit die in actie kwam op een EK.

Hij loste de Duitser Lotthar Matthäus af als recordhouder, die bij het EK in 2000 in actie kwam toen 39 jaar en 91 dagen oud was.

Door de zege gaat Hongarije vooralsnog aan kop in groep F. Om 21.00 uur staat de andere wedstrijd in de groep op het programma. In Saint-Etienne nemen Portugal en IJsland het tegen elkaar op.

Paal

Oostenrijk begon furieus en dat leidde al na 29 seconden tot een schot van David Alaba tegen de paal. Tien minuten later vond hij doelman Kiraly op zijn weg en datzelfde gold na ruim een halfuur voor Zlatko Junuzovic.

Nadat ook Martin Harnik een kans had gemist voor Oostenrijk was Balazs Dzsudzsak vlak voor rust voor het eerst gevaarlijk namens de Hongaren. De voormalig PSV'er schoot voorlangs.

Na rust was de eerste kans zowaar vor Hongarije. Doelman Kiraly redde fraai op een inzet van Dzsudzsak. Het bleek de voorbode voor een betere tweede helft van de ploeg van bondscoach Bernd Storck en dat resulteerde in een voorsprong. Na een combinatie door het midden rondde spits Szalai af: 1-0.

Kort na het openingsdoelpunt leek de wedstrijd in het Stade Matmut Atlantique definitief gespeeld toen verdediger Dragovic van de Oostenrijkers zijn tweede gele kaart kreeg.

Met tien man bleek Oostenrijk niet meer in staat om de gelijkmaker te forceren en vlak voor tijd werd de wedstrijd beslist. Invaller Stieber brak door over rechts en passeerde doelman Robert Almer met een fraai stiftje.

Door: NU.nl/EK 2016 Foto: ProShots