Portugal komt niet verder dan gelijkspel tegen debutant IJsland

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 10:23

Portugal is het EK in Frankrijk dinsdagavond teleurstellend begonnen. In Saint-Etienne kwam de ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo niet verder dan 1-1 tegen IJsland.

Voor rust zette Nani Portugal na een halfuur op voorsprong. Birkir Bjarnason zorgde vroeg in de tweede helft voor de gelijkmaker.

IJsland kende zodoende een uitstekend debuut. Het land is dit jaar voor het eerst van de partij op een EK. Eerder dinsdag werd het andere duel in groep F gespeeld. Hongarije was in Bordeaux verrassend met 2-0 te sterk voor Oostenrijk.

Daardoor gaan de Hongaren nu aan de leiding in de poule. Zaterdag neemt Portugal het om 21.00 uur op tegen Oostenrijk en staat om 18.00 uur IJsland-Hongarije op het programma.

Ronaldo speelde tegen IJsland zijn 127e interland voor Portugal en evenaarde daarmee recordhouder Luis Figo. De aanvaller debuteerde in augustus 2003 als 18-jarige voor Portugal tegen Kazachstan.

Sigurdsson

De eerste grote kans in de wedstrijd was voor IJsland. Gylfi Sigurdsson kreeg tot twee keer toe een schietkans, maar stuitte net zo vaak op doelman Rui Patricio. Na twintig minuten leek Portugal de leiding te nemen, maar Nani kopte uit een voorzet van Ronaldo op de voeten van doelman Hannes Halldorsson.

Vlak erna was ook Ronaldo tot tweemaal toe gevaarlijk, maar in eerste instantie kopte hij over en later miste hij net de bal. De Portugezen kwamen na een halfuur toch op voorsprong toen Nani de bal vanaf rechts kreeg en bij de eerste paal raak schoot.

In het begin van de tweede helft bleef IJsland in een goed resultaat geloven en dat leidde al snel tot de verrassende gelijkmaker. Middenvelder Bjarnason volleerde knap raak. Portugal moest daardoor op zoek naar een tweede treffer.

Nani was met een kopbal na een vrije trap dichtbij, maar doelman Halldorsson zag de bal net naast gaan. Aan de andere kant moesten de Portugezen af en toe opletten bij IJslandse tegenstoten. Zo kwam Johann Berg Gudmundsson net tekort om een voorzet binnen te werken.

In de slotfase kwamen beide ploegen nog een paar keer goed weg. Onder meer Ronaldo leek te gaan scoren, maar zijn kopbal werd gekeerd. Invaller Alfred Finnbogason vond doelman Patricio op zijn weg met een hard schot.

Door: NU.nl/EK 2016