Ierland zet Lille in vuur en vlam

Gepubliceerd op 23 juni 2016 om 14:34

Ierland is er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde op het Europees kampioenschap voetbal.

Het elftal van bondscoach Martin O'Neill versloeg woensdag in Lille het al geplaatste Italië met 1-0. Robbie Brady maakte in de 84ste minuut de bevrijdende treffer, waardoor de Ieren met vier punten als derde eindigden en door mogen naar de achtste finales. Daarin spelen ze tegen gastland Frankrijk.

Ierland had het geluk dat de Italianen met het hoofd al bij maandag waren. Dan staat de wedstrijd in de achtste finales tegen Spanje op het programma. Dat is een herhaling van de EK-finale van vier jaar geleden. Toen won Spanje met liefst 4-0. Italië had gehoopt de titelverdediger pas later tegen te komen, maar door de verrassende nederlaag van de Spanjaarden tegen de Kroaten komt het nu al tot die ontmoeting.

Bondscoach Antonio Conte gooide bijna zijn gehele elftal overhoop. Hij stuurde in Lille liefst acht andere spelers het veld in, in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen Zweden (1-0). Het B-team van Italië verzaakte niet, maar is aanzienlijk minder sterk dan de basisploeg.

Voor rust waren er weinig kansen voor beide teams. Ierland mocht zich beklagen toen het, na een overtreding op James McClean, kort voor rust geen strafschop kreeg. Na de pauze trapte de Italiaan Lorenzo Insigne de bal tegen de paal. De Ieren bleven zo in leven en sloegen kort voor tijd via Brady toe. In tegenstelling tot de vorige twee EK-optredens, in 1988 en 2012, wist Ierland vroegtijdige uitschakeling te voorkomen.