Groenewegen verlost Lotto-Jumbo

Gepubliceerd op 25 juni 2016 om 16:00

Dylan Groenewegen is zaterdag kampioen van Nederland geworden. De sprinter van Lotto-Jumbo claimde de titel na een massaspurt. Wouter Wippert werd tweede, voor Wim Stroetinga.

DylanGroenewegenwordtgefeliciteerddoorzijnteamgenoten-1.jpg

De 23-jarige Noord-Hollander is de opvolger van Niki Terpstra, die vanwege een blessure niet aan de start stond, en mag de nationale trui laten zien in de Tour de France.

Groenewegen was op voorhand al de grote favoriet op het vlakke, 212 kilometer lange parcours op Goeree-Overflakkee. De rappe Amsterdammer boekte dit seizoen al zes overwinningen.

Moerenhout

Lotto-Jumbo, de grootste en meest vermogende ploeg van Nederland, greep de afgelopen zes jaar naast de nationale titel. Ook onder de naam Blanco en Belkin slaagde de formatie van Richard Plugge er nimmer in het rood-wit-blauw te pakken. Koos Moerenhout was in 2009 de laatste die de driekleur veroverde. Toen nog in het shirt van Rabobank.

 

Vroeg

Het startschot klonk zaterdag al om 08:30 uur. Dit in verband met het EK voetbal. Niet iedereen was daar blij mee. Tom Dumoulin kon er bijvoorbeeld totaal geen begrip voor opbrengen.

Eerste aanval

Op zestig kilometer van de meet was er zaterdag sprake van de eerste serieuze aanval. Een kopgroep van twaalf maakte zich los. Lotto-Jumbo was met drie man vertegenwoordigd, maar durfde het niet aan om door te trekken. De mannen in het geel-zwart werkten niet mee en lieten de anderen het werk doen. Die waren dat na een aantal kilometers zo zat, dat ze de benen stilhielden en ongeveer vijftien kilometer verderop had het peloton de vluchters weer te pakken.

Hofland

Uit de actie van Lotto-Jumbo sprak weinig vertrouwen richting Moreno Hofland. De Brabander kan goed aankomen, maar de ploegleiding durfde het ondanks de slechts negen rivalen, van wie Ramon Sinkeldam de gevaarlijkste leek, niet aan om te werken voor Hofland.

Aanval Dumoulin

De wind brak het peloton met 35 kilometer te gaan in diverse stukken. Dumoulin was bij de pinken en zorgde ervoor dat hij in de eerste groep zat. Teamgenoot Koen de Kort was ook mee, evenals drie Lotto-Jumbo-mannen: Tom Leezer, Mike Teunissen en Bert-Jan Lindeman. Weer reden die mannen niet mee, hetgeen zorgde voor irrritatie bij Dumoulin en een hergroepering.

Rustig werd het vervolgens nooit meer. Telkens gingen lusjes renners in de aanval. Een kwartet bestaande uit Bram Tankink, Mathieu van der Poel, Huub Duijn en Boy van Poppel kwam met de meest serieuze poging op de proppen. Ze sloegen een gaatje van om en nabij de twintig seconden, maar voelden altijd de hete adem van het peloton in de nek. De vlucht strandde en ook Pim Ligthart slaagde er in de ultieme slotfase niet in om vooruit te blijven, waarna Groenewegen de titel pakte en Lotto-Jumbo verlost.

Door redactie Telesport Foto: Twitter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.