'Ronaldo niet echt een Portugees'

Gepubliceerd op 30 juni 2016 om 11:28

"De adoratie van Cristiano Ronaldo is absoluut extreem daar en dat is ook logisch", vertelt Mitchell van de Gaag. De nieuwe trainer van Exclesior heeft jaren op Madeira gewoond, het eiland waar Ronaldo vandaan komt.

Cristiano RonaldoHoe is de gekte rondom hem?

"Ze zijn enorm trots op hem. Hier wordt wel eens raar tegen de maniertjes van Ronaldo aangekeken, daar zien ze dat door de vingers. Ook door zijn presteren. Als er iets moet gebeuren, moet het toch via Ronaldo. Zijn gedrag naar buiten toe – en hetzelfde geldt voor José Mourinho – is eigenlijk niet echt Portugees.

Dat zelfverzekerde. De Portugees is normaal gesproken rustig. Maar de maniertjes en zijn houding passen helemaal bij Ronaldo en maken hem zo sterk. Het verwachtingspatroon rondom hem in Portugal is érg hoog. Dit is één van de laatste kansen voor de generatie Ronaldo, Nani, Quaresma en ook Pepe, om iets te winnen.’’

Dan zal het beter moeten dan tegen Kroatië, die wedstrijd deed pijn aan de ogen.

"Ik stond er niet van te kijken. Zulke duels zie je in de Portugese competitie ook wel eens. Dat het nu bij de nationale ploeg gebeurde, vond ik wél opvallend. De opstelling was voor Portugese begrippen extreem verdedigend. Daaraan merkte je toch de druk na drie gelijke spelen. Er was toch wat angst voor de kwaliteiten van de Kroaten. Dan gaat in Portugal vrij snel de knop om en moet er gepresteerd worden. Ze schromen niet dat te doen. Eén schot op doel, dat ziet er niet uit, maar de cultuur is dan ook niet zo dat wordt gezegd: het oog wil ook wat. De volgende ronde moet worden bereikt."

"Renato Sanches móét spelen, zo vindt men in Portugal ook. Zo’n openlijke discussie, via de media en die al vóór het toernooi begon, zie je eigenlijk nooit in Portugal. De bondscoach beslist en dat wordt geaccepteerd. Nu niet. Renato zorgt voor power, agressiviteit en drang naar voren. De geluiden dat hij moet starten, klinken harder en harder. In Portugal is normaal heel snel het resultaat heilig en wordt je lot als trainer bepaald door de spelers, dus jonge jongens worden niet snel opgesteld."

Heel anders dan in Nederland.

"In Nederland is het normaal als een 18-jarige speelt. In Portugal ben je nog steeds een talent als je 20 of 21 jaar bent. In Nederland ben je al bijna afgeschreven als je dan nog niet in het eerste loopt. Een groot verschil. De ontwikkeling van Renato heeft een enorme vlucht genomen. Het gebeurt zelden dat bij Benfica – en dat geldt op Cristiano Ronaldo na voor Portugal in het algemeen - een jongen op die leeftijd echt doorbreekt en een toptransfer verdient (naar Bayern München voor 40 miljoen euro, red.). Hij is fysiek natuurlijk ook beresterk en daar kan hij veel mee goedmaken. Tegen Kroatië kwam hij erin na rust, heeft hij veel overtredingen gemaakt, maar je zag het loopvermogen, dat hij overal schijt aan heeft en gewoon zijn ding doet. Dat zag ik al in de jeugdopleiding bij Benfica. Hij is van een lichting ouder dan mijn zoon Jordan (17)." En dat gaat dan ten koste van een basisplaats voor toptalent Renato Sanches bijvoorbeeld?

Er speelt daar nog een zoon van jou.

"Ja, Luca (14). Hij is centrale verdediger, Jordan is een aanvallende middenvelder. De oudste heeft net een profcontract getekend. Als voetballers zijn zij in doen en laten echt Portugezen. Dat kan ook niet anders. Ze zitten hier van kleins af aan. Jordan werd begin dit jaar opgeroepen voor Oranje Onder17, maar brak daar toen zijn arm. In zijn team bij Benfica zitten vijf Portugese jeugdinternationals die deze maand Europees kampioen Onder17 zijn geworden. Er komt daar echt weer een heel sterke lichting aan."

Wat kunnen we vanavond tegen Polen van Portugal verwachten?

"De winst op Kroatië heeft het vertrouwen wel een boost gegeven. Niet dat ze nu zullen denken dat doen we wel even, maar er zal geen angst zijn als tegen de Kroaten. De druk van de eerste overwinning behalen is eraf, al zal het na één keer winnen niet ineens super aanvallend worden."

Door redactie Telegraaf: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.