Oranje uit de oude doos deel 27

Gepubliceerd op 9 juli 2016 om 17:16

Het Nederlands elftal ontbreekt voor het eerst sinds het WK 2002 tijdens een eindronde.

Naamloos-2035.png

Dat is een hard gelag voor de Oranjefans, die door de jaren heen heel wat memorabele momenten op de grote toernooien hebben meegemaakt. TELESPORT duikt gedurende EURO 2016 terug in de tijd om toch nog een klein beetje het ’Oranjegevoel’ op te roepen.

Na de eindtoernooien van 1988, 1990 en 1992 is het tijd voor een wisseling van de wacht in het doel van Oranje. Hans van Breukelen neemt na het EK in 1992 afscheid als international en bondscoach Dick Advocaat geeft in eerste instantie Stanley Menzo de voorkeur als eerste doelman. Dat loopt niet zoals gehoopt. In december 1992 krijgt Ed de Goey de kans onder de lat en de keeper van Feyenoord staat die plek niet meer af.

Oranje kent in de snikhete Verenigde Staten op het WK van 1994 een uiterst moeizame start met een overwinning op het nippertje tegen Saudi-Arabië. In de tweede groepswedstrijd is niet De Goey, maar zijn Belgische collega aan de overkant Michel Preud’homme met al zijn reddingen de held van de dag.

Oranje bereikt uiteindelijk de kwartfinale, waarin Brazilië in Dallas de tegenstander is. Romario zet de Brazilianen op voorsprong en na de 0-2 van Bebeto is de hele wereld getuige van de introductie van het ’kindje wiegen’, dat door de doelpuntenmaker, Romario en Mazinho wordt uitgevoerd.

Nederland lijkt uitgeschakeld, komt via doelpunten van Dennis Bergkamp en Aron Winter ijzersterk terug in de wedstrijd, maar verliest uiteindelijk wel. ’Branco slijpt de messen!’, roept commentator Evert ten Napel als de linksback aanlegt voor een vrije trap op dik 25 meter van het doel. De bal vliegt tussen Romario en Stan Valckx door richting De Goey, maar de goalie uit Gouda heeft geen antwoord.

,,Hij schiet hem gewoon echt heel goed in”, verdedigt De Goey zich na afloop. Maar was die vrije trap nu echt zo onhoudbaar…? Het tegendeel lijkt waar en De Goey weet nog niet dat hij zijn laatste wedstrijd op een eindtoernooi heeft gespeeld. Tijdens de EK’s van 1996, 2000 en het WK van 1998 komt hij niet verder dan de bank.

Door redactie Telesport: Foto: Pro Shots

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.