Portugal moet einde maken aan beroerde reeks voor EK-titel

Gepubliceerd op 10 juli 2016 om 10:20

Om voor het eerst een eindtoernooi te winnen moet Portugal afrekenen met een ploeg die de afgelopen decennia is uitgegroeid tot de ultieme angstgegner van de Zuid-Europeanen. De laatste tien duels (!) tussen de finalisten van Euro 2016 mondden uit in een Franse zege.

e0e03d9f-1067-4d93-9949-0aaaaf4e7bd8.jpg

Op 26 april 1975, tien jaar voor de geboorte van Cristiano Ronaldo, rekende Portugal voor het laatst af met Frankrijk. Destijds werd het 2-0 in vriendschappelijk verband. Sindsdien ging het voor A Seleção altijd mis tegen Les Bleus.

Drie van de tien nederlagen kwamen extra hard aan voor Portugal.  Op het EK 1984 won Frankrijk in de halve finale met 3-2 na een spektakelstuk waarin Michel Platini het laatste woord had. Zestien jaar nadien stonden beide landen opnieuw tegenover elkaar in de halve eindstrijd van het EK. Deze keer zorgde Zinedine Zidane met een benutte strafschop in de verlenging (goed voor een Golden Goal) voor de beslissing: 2-1. Tijdens de halve finale van het WK 2006 maakte diezelfde Zidane het verschil en ook deze keer deed hij dat door een penalty te verzilveren: 1-0.

In totaal stonden Frankrijk en Portugal 24 keer tegenover elkaar. Slechts eenmaal eindigde het treffen in een gelijkspel. De Fransen trokken achttien keer aan het langste eind en Portugal zegevierde vijf keer. De laatste ontmoeting dateert van 4 september 2015 in Lissabon. Mathieu Valbuena maakte destijds vijf minuten voor tijd het enige doelpunt uit een vrije trap.

Door Sportredactie VI Foto:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.