Portugal aast op primeur, Fransen kunnen EK-record pakken

Gepubliceerd op 10 juli 2016 om 10:30

Portugal en Frankrijk staan zondag in de finale van het EK tegenover elkaar (aftrap 21.00 uur). Opta komt met opvallende feitjes over het duel in Saint-Denis.

e0e03d9f-1067-4d93-9949-0aaaaf4e7bd8.jpg

● Portugal en Frankrijk staan voor de vierde keer tegenover elkaar op een eindronde. De Fransen wonnen alle drie voorgaande duels (allemaal halve finales op EK 1984, EK 2000 (beide na verlenging) en WK 2006).

● Portugal speelt voor de tweede keer in zijn historie de finale van een EK-eindronde. De Portugezen verloren de eindstrijd in 2004 in eigen land tegen Griekenland (0-1).

● Portugal is onder bondscoach Fernando Santos al dertien opeenvolgende competitieve interlands ongeslagen (W9, G4). Acht van de negen zeges kwamen tot stand met slechts één doelpunt verschil.

● Frankrijk staat voor de vijfde keer in de finale van een groot toernooi. De Haantjes wonnen drie van hun vier voorgaande finales (het EK 1984, het WK 1998 en EK 2000). In de eindstrijd van het WK 2006 was Italië te sterk.

● Alleen Spanje en Duitsland (elk drie eindzeges) wonnen het EK vaker dan Frankrijk (twee keer).

● Met dertien doelpunten mogen de Fransen zich het meest productieve team van het EK in Frankrijk noemen. Antoine Griezmann is topscorer van de Fransen (en van het toernooi) met zes treffers.

● Frankrijk verloor nog nooit een eindrondewedstrijd in het Stade de France. Zes wedstrijden in Saint-Denis resulteerden in vijf zeges en één gelijkspel.

● Portugal won drie van zijn vier strafschoppenreeksen op grote toernooien. Opvallend genoeg scoorden de Portugezen in hun EK-historie nog nooit vanaf elf meter in de reguliere speeltijd én verlenging van hun wedstrijden.

● Frankrijk won drie van zijn zes penaltyseries op eindronden. De laatste keer dat de Fransen een duel moesten beslissen via strafschoppen was in de finale van het WK 2006 (3-5 tegen Italië).

● Geen enkele speler op dit EK heeft zoveel doelpogingen op zijn naam staan als Cristiano Ronaldo (47). Daarvan gingen er twaalf tussen de palen, zeventien buiten de palen en één tegen de paal. Zeventien schoten van de aanvaller werden geblokt.

● Cristiano Ronaldo is samen met Michel Platini gedeeld topscorer aller tijden op EK-eindronden (negen goals).

● Portugal is op dit EK qua productiviteit in zeer grote mate afhankelijk van de inbreng van Nani en Cristiano Ronaldo. Bij slechts één van de acht doelpunten waren beide spelers níet direct betrokken als doelpuntenmaker of voorbereider: de goal van Ricardo Quaresma tegen Kroatië, al maakte hij dat doelpunt uit een rebound van een schot van Cristiano Ronaldo.

Door Sportredactie VI Foto: VI

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.