Hockeysters verslaan ook China en zijn zeker van kwartfinales

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 om 10:56

De Nederlandse hockeysters hebben woensdagavond ook het derde duel gewonnen bij het olympisch toernooi in Rio. China werd op de valreep met 1-0 verslagen.

Kitty van Male maakte een minuut voor tijd de enige treffer van de wedstrijd. Voorafgaand aan het duel wist Nederland al dat het zeker was van de kwartfinales

Het is nog niet bekend wie de poeg van bondscoach Alyson Annan treft in de volgende ronde. Wellicht moet Nederland het als groepswinnaar opnemen tegen topland Argentinië.

Vrijdag staat nog het groepsduel met Nieuw-Zeeland op het programma en zaterdag wordt er tegen Duitsland gespeeld.

Oranje was tijdens de Spelen eerder te sterk voor Spanje (5-0) en Zuid-Korea (4-0) en incasseerde zodoende nog geen enkele tegentreffer na drie wedstrijden.

Fel

Oranje opende tegen China fel, combineerde zuiver en gevarieerd, maar verzuimde snel op voorsprong te komen. Van Male en Kelly Jonker, maandag tegen Zuid-Korea nog goed voor een hattrick, lieten twee flinke kansen liggen.

In het tweede kwart behield Oranje een groot overwicht, maar bleven grote kansen uit. Nadat Van Male opnieuw een grote kans had gemist, kreeg Nederland in de 35e minuut de eerste strafcorner. De Chinese keepster keerde de inzet van Maartje Paumen en stopte tevens de rebound van Naomi van As.

Ook nadien leek de ploeg van Annan de Chinese verdedigingsmuur niet te kunnen breken, totdat Van Male van dichtbij alsnog toesloeg: 1-0.

"Dat doelpunt was de beloning voor onze vechtlust", sprak aanvoerster Paumen. "We hebben als team geknokt voor deze overwinning. We bleven erin geloven. Het is dan een heel lekker gevoel als die treffer dan toch nog valt."

Dat Oranje nu wellicht Argentinië treft maakt haar niet uit. "Als je kampioen wil worden, moet je alle duels winnen. We hebben er nog vijf te gaan, dus nog vijf overwinningen, wat mij betreft, ook in de resterende groepswedstrijden."

Door: NU.nl / ANP / Sport Foto: ANP