Handbalsters spelen in thriller gelijk tegen Zuid-Korea

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 om 11:02

De Nederlandse handbalsters hebben in de nacht van woensdag op donderdag in een thriller gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea in het olmypisch toernooi in Rio. Het spannende duel eindigde in 32-32.

De ploeg van bondscoach Henk Groener ging rusten met een voorsprong van 18-17 en leek in de tweede helft op weg naar de zege met een marge van vijf doelpunten. Zuid-Korea kwam echter nog terug.

In de allerlaatste seconde had Lois Abbingh de uitgelezen kans om Nederland alsnog de zege te bezorgen, maar ze slaagde er niet in een strafworp te benutten.

Oranje verloor het eerste groepsduel van Frankrijk (18-14), maar herstelde zich vervolgens tegen Argentinië (26-18).

Nederland heeft nu drie punten uit drie wedstrijden en staat daarmee derde, waardoor de volgende ronde nog in zicht is. De nummers een tot en met vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

De formatie van bondscoach Groener neemt het in de resterende groepsduels nog op tegen Zweden (vrijdag) en Rusland (zondag). Beide landen zijn al zeker van de kwartfinales.

Moeite

De handbalsters hadden veel moeite met de snelle en handige Koreaansen. De vicewereldkampioen keek in de eerste helft op een gegeven moment tegen een achterstand van drie doelpunten aan, knokte zich terug tot 8-8 en daarna vielen de doelpunten steeds over en weer.

Kort voor rust nam Oranje voor het eerst de leiding via Estavana Polman en na de Koreaanse gelijkmaker tekende Nycke Groot zo'n beetje in de laatste seconde voor de 18-17.

Het leek Oranje precies de impuls te geven die het nodig had. Aan de hand van uitblinkster Groot sloegen de handbalsters direct na rust een gat van vijf doelpunten verschil. De spelverdeelster nam in die fase zelf drie treffers voor haar rekening.

Bij een voorsprong van 26-21 leek de buit wel binnen, maar de Aziatische kampioen toonde aan over veerkracht te beschikken en nam een voorsprong van 30-29.

In de laatste seconde, bij een stand van 32-32, wees de scheidsrechter naar de zevenmeterlijn na een Koreaanse overtreding. Abbingh liet echter de kans liggen om Oranje de volle buit te bezorgen.

Door: NU.nl / ANP / Sport Foto: ANP