Yuri van Gelder op verzoek trainer naar huis gestuurd

Gepubliceerd op 12 augustus 2016 om 10:29

Turner Yuri van Gelder is op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp gezet en naar huis gestuurd.

Update: 10:30 uur

Turner Yuri van Gelder ontkent alcoholmisbruik tijdens Olympische Spelen

Turner Yuri van Gelder ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen. 

Dat blijkt uit de dagvaarding tegen sportkoepel NOS*NSF en de toelichting daarop. Het kort geding dient vrijdagmorgen in Arnhem.

NOC*NSF is de enige partij die Van Gelder heeft gedagvaard. Uit de tekst blijkt dat hij deelname eist aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro. Ook eist hij dat NOC*NSF een eersteklas- of businessclassvliegticket terug naar Rio voor hem betaalt, omdat het volgens hem de schuld van de sportkoepel is dat hij mentaal en fysiek heeft geleden.

Als de rechter Van Gelder gelijk geeft en NOC*NSF daarna in gebreke blijft, dan eist de turner een dwangsom van 150.000 euro.

Gediskwalificeerd 

Van Gelder zegt dat hij in de nacht van 8 op 9 augustus heeft gehoord dat hij was gediskwalificeerd en toen onmiddellijk op het vliegtuig naar Nederland is gezet. Hij heeft geen tijd gehad om zich te beraden, juridisch advies in te winnen of beroep in te stellen.

Verder zegt hij dat hij alleen uit de media heeft vernomen dat er een Franse sporter in zijn plaats aan de ringenfinale meedoet, dus dat hij formeel daar niet van op de hoogte is gebracht.

Trainer

Vrijdag werd bekend dat van Gelder op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp is gezet en naar huis gestuurd.

''Yuri heeft het die avond te bont gemaakt. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Yuri is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan'', zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf.

Door: ANP/NU.nl

 

 

Yuri van Gelder op verzoek trainer naar huis gestuurd

Naamloos-2395.png

''Yuri heeft het die avond te bont gemaakt. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Yuri is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan'', zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf van vrijdag.

Sportkoepel NOC*NSF stuurde de 33-jarige Brabander naar huis, omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen, waarvoor hij zich zondag als achtste had geplaatst. Hij was in Rio bezig aan zijn eerste Spelen. Volgens Van Bokhoven past het gedrag van de ringenspecialist echter niet bij de normen en waarden van topturners met ambitie.

''Het is een optelsom geweest. Het ongeoorloofd stappen, het drinken van alcohol, het laat thuis komen, het missen van een training. En dat allemaal, terwijl hij nog een finale voor de boeg heeft. Dat is voor mij heel zwaarwegend. Dat betekent dat je er niet het maximale uit gaat halen. In een olympische finale!''

Training

Van Bokhoven zegt dat het onmogelijk is om het gedrag van Van Gelder, die zondag pas om drie uur in de middag zijn bed uit kwam en een training miste, door de vingers te zien.

"De sporters zien wat er gebeurt, wij als coaches zijn er getuige van. Dat kun je niet zomaar even glad strijken. Zo van: mondje dicht, er is niets voorgevallen'', aldus de coach.

Volgens De Telegraaf heeft NOC*NSF overwogen een drugstest uit te laten voeren. De sportkoepel zou daarvan af hebben gezien, omdat betrapt worden op het gebruik van drugs in Brazilië tot een strafblad leidt.

Kort geding

Van Gelder heeft zelf nog niet gereageerd op zijn uitsluiting. De turner heeft wel een kort geding aangespannen tegen het NOC*NSF om alsnog een plek in de finale af te dwingen. Die zaak dient vrijdag om 11.15 uur.

Van Bokh0oven zou het raar vinden als het besluit van NOC*NSF door een rechter teniet wordt gedaan. "Dat betekent dat de hele Nederlandse sportwereld voortaan afhankelijk is van de uitspraak van een rechter. Wie niet wordt opgesteld door zijn trainer, spant een kort geding aan. Zoiets.''

Door: ANP/NU.nl Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.