Ranomi Kromowidjojo in zak en as

Gepubliceerd op 14 augustus 2016 om 09:50

De pijn was van haar gezicht te lezen. Met opgezwollen en betraande ogen stond Ranomi Kromowidjojo kort na haar race manmoedig de schrijvende pers te woord in het olympisch zwemstadion van Rio. Haar zesde plek op de 50 meter vrije slag was een enorme mokerslag voor de onttroonde olympisch kampioene ,,Dit is verschrikkelijk", waren haar eerste woorden.

Naamloos2-272.png

,,Dan tik je aan en zie je geen één, geen twee en geen drie achter je naam staan. Echt verschrikkelijk'', herhaalde ze. ,,Maar de enige die ik iets kan verwijten ben ik zelf. Ik heb niet hard genoeg gezwommen. En op de 50 meter moet alles perfect zijn", weet de 26-jarige Groningse als geen ander.

Pijnlijk was dat de winnares, de Deense Pernille Blume, dezelfde tijd klokte als Kromowidjojo enkele maanden geleden toen ze de Europese titel veroverde: 24,07 seconden. Nu bleef Kromo steken op 24,19. Het zilver en brons gingen naar respectievelijk de Amerikaanse Simone Manuel (24,09) en de Wit-Russische Aljaksandra Gerasimenja (24,11).

In het zwempaleis van Rio ontspon zich een zinderende finale. Met de finishmuur in zicht lag Kromowidjojo nog aan kop. Maar in de allerlaatste meters werd ze voorbij gezwommen door liefst vijf zwemsters. De zesde plek restte.

Helemaal niets, in de ogen van Kromo. ,,Met de zesde plaats ga ik niet lachend naar huis. Je moet het in de finale doen. Ik heb gevochten voor wat ik waard was, maar ik heb het niet waargemaakt.''

Kromowidjojo kon het niet laten om een steek onder water uit te delen aan degenen die anderhalf jaar geleden het vertrouwen in haar waren verloren. ,,Ik denk dat heel veel mensen toen niet hadden verwacht dat ik de Olympische Spelen zou halen. Ook journalisten niet.''

En nu? Was dit de laatste grote race uit de zwemcarrière van de drievoudig olympisch kampioene? ,,Ik ga eerst vakantie vieren. Als het goede gevoel dan terugkomt, ga ik door. Anders niet."

 Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.