Sedoc: onbegrijpelijk dat na de estafette geen protest is ingediend

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 09:54

Gregory Sedoc vindt het onbegrijpelijk dat er vanuit de Nederlandse teamleiding donderdag na afloop van de series op de 4x100 meter geen protest is ingediend wegens het hinderen van startloopster Jamile Samuel.

Naamloos-2521.png

"Onbegrijpelijk", zei Sedoc in de nachtuitzending van Rio Live.

Samuel werd, terwijl zij de tweede Nederlandse loopster, Dafne Schippers, naderde, zichtbaar gehinderd door de tweede Ghanese loopster Gemma Acheampong. De Ghanese stapte ver buiten haar baan, waardoor Samuel flink moest uitwijken.

Dafne Schippers raakte als tweede loopster ook in verwarring, omdat ze Acheampong aanzag voor Samuel en daardoor te vroeg vertrok. De wissel liep vervolgens niet goed. Nederland verloor tijd en eindigde als zesde in 42,88 seconden. De ploeg was daarmee uitgeschakeld voor de finale. Nederland had een uur om een protest in te dienen, maar het was al te laat toen men in de gaten kreeg dat er iets niet in de haak was.

Volgens Sedoc hadden de begeleiders vanaf de zijlijn het incident moeten zien. "Je hebt een uur de tijd om een protest in te dienen. Dat kost geld, maar je mag dan wel de beelden zien. Er is blijkbaar niets gebeurd. Onbegrijpelijk", meende de hordenspecialist die in juli na de EK in Amsterdam zijn loopbaan beëindigde.

Boetekleed

Schippers trok in eerste instantie het boetekleed aan door te zeggen dat het haar schuld was dat de wissel met Samuel problematisch was verlopen. Later, na het zien van de beelden, sloeg de twijfel toe. Ze zag dat achter haar Acheampong in de baan van Samuel verscheen. "Er liep iemand in mijn baan", twitterde ze.

Sedoc vroeg zich ook af waarom Samuel niets over het incident zei na afloop. "Ze zit natuurlijk vol adrenaline van de race en heeft er niet bij stilgestaan."

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie gaf in Rio uitleg over de situatie. "We kregen een foto te zien vlak voor de termijn was verstreken. We weten echter uit andere voorbeelden dat de jury alleen een protest toekent als er sprake is geweest van fysiek contact of als een atlete het stokje uit de hand van een ander slaat. Dat was hier niet het geval. Samuel noch Schippers werd gehinderd."

Door: Redactie NOS: Foto: ANP/NL

Reactie plaatsen

Reacties

Benny
8 jaar geleden

Nee, nu begrijp ik het dat ik het raar vond dat Samuel ineens heel even vertraagde aan het einde. Kijk maar goed!