Beenhakker: ’Dit valt niet te managen'

Gepubliceerd op 6 september 2016 om 16:49

Leo Beenhakker gaf Danny Blind zaterdag bij de uitvaartplechtigheid van Ton Pronk een bemoedigend tikje op zijn schouder. "

Naamloos2-352.png

"Ik heb hem gezegd dat ik de huidige situatie bij Oranje vreselijk vind en ik heel dicht bij hem sta. Dit valt niet te managen”, zegt Don Leo, die in de aanloop naar het WK-kwalificatieduel Zweden-Nederland van vanavond parallellen ziet met het mislukte WK in 1990.

Dat jaar werd hij bondscoach. Tegen de zin van de spelers die na het ontslag van Thijs Libregts met Johan Cruijff als hoofdverantwoordelijke naar het WK in Italië wilden. Rinus Michels schoof echter Beenhakker naar voren. "Het gaat er niet om wat er precies aan de hand was of is, maar het is een feit dat chaos rondom het team zo veel energie van de staf en de spelers vergt. Je staat machteloos en moet er toch maar een groep van zien te maken. Dat is mij destijds niet gelukt. Wat er momenteel bij de KNVB en bij het Nederlands elftal allemaal gebeurt, is daarom totaal krankzinnig”, aldus Beenhakker.

Verdrietig

"Toon Gerbrands (PSV-directeur, red.) zegt altijd heel terecht dat het voetbal bij clubs en dus ook bij de KNVB op 1, 2 en 3 moet staan. Het is zo jammer dat de bond er al jaren niet in slaagt om het voetbal centraal te stellen. Sterker nog, het is totaal omgekeerd, want het gaat helemaal niet meer om het voetbal en daar word ik verdrietig van. De KNVB is erin geslaagd de allerslechtste voorwaarden te creëren om te presteren. Het is een enorm cliché, maar als het in de top regent, druppelt het beneden. Ik herken het gevoel moeiteloos uit 1990 en daarom leef ik zo met Danny mee. Dit verdient geen coach. En hij zeker niet, want hij is onder zeer moeilijke omstandigheden ingestapt.”

Spandoek in de hand

Op zijn Beenhakkers legt hij uit hoezeer hij Blind vanavond in Zweden de overwinning gunt. "Ik zit op het randje van de bank voor de tv met een groot spandoek in mijn hand.”

Toch houdt hij zijn hart vast. "Wat er allemaal is gebeurd, is totaal onverantwoord”, doelt hij op het (aanstaande) vertrek van de assistent-bondscoaches Ruud van Nistelrooy, Marco van Basten en Dick Advocaat, directeur Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma, plus de komst van Ruud Gullit en toch weer niet.

Ellende

"Qua voetbalmanagement ben ik ervan overtuigd dat Danny een uitstekende trainer/coach is. Maar op een gegeven moment heeft het niks meer met voetbal en alleen nog maar met randzaken te maken. Dan is het bijna onmogelijk je elftal honderd procent te prepareren. Jullie van de media duiken erop. Terecht, want het is jullie vak. Maar houd de ellende dan maar eens bij de spelers weg... Of je 25 jaar ervaring hebt of bij Real Madrid en Ajax hebt gewerkt, maakt dan niet uit. Eigenlijk is er maar één uitweg: winnen. Zoals Frank de Boer bij Ajax deed tijdens de Fluwelen Revolutie en mij niet lukte op het WK’90. Als iemand hoopt dat Danny het voor elkaar krijgt, ben ik dat.”

Door redactie Telegraaf/ Telesport: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.