AZ duwt PEC Zwolle dieper in de zorgen, Sparta verslaat NEC

Gepubliceerd op 19 september 2016 om 11:03

AZ heeft zich zondag na een overwinning van 2-0 op PEC Zwolle nog steviger in de subtop van de Eredivisie genesteld. Sparta Rotterdam zette in eigen huis NEC met dezelfde cijfers opzij.

PEC wacht nog steeds op de eerste competitiezege. De ploeg van trainer Ron Jans vergaarde dit seizoen pas twee punten en staat onderaan.

AZ sloeg in beide helften vlak voor het laatste fluitsignaal toe. In de eerste helft was het Wout Weghorst die doel trof. Diep in het tweede bedrijf maakte invaller Guus Til er bij zijn Eredivisiedebuut op aangeven van Weghorst 2-0 van voor de Alkmaarders.

De zege van AZ is een opsteker na de ongelukkige 1-1 tegen Dundalk FC in de Europa League afgelopen donderdag. De equipe van coach John van den Brom staat door de overwinning op PEC stevig op de derde plaats, met evenveel punten (13) als nummer twee PSV.

Lat

Lang gebeurde er nauwelijks iets in Zwolle. Beide ploegen slaagden er niet in kansen te creëren. Pas na een half uur ontbrandde de strijd. AZ kreeg daarbij via Derrick Luckassen de beste mogelijkheden.

Kort voor rust viel het verdiende Alkmaarse openingsdoelpunt. Weghorst scoorde van dicht bij na een min of meer mislukt schot van Ben Rienstra.

Al snel in de tweede helft verdubbelde Ron Vlaar bijna de marge. Zijn schot kwam op de lat terecht. PEC nam daarna het initiatief over. Invaller Danny Holla was dicht bij de gelijkmaker.

In de slotfase vloeiden na de Europese inspanning de krachten steeds meer weg bij de spelers van AZ. Met dubbele energie probeerde PEC alsnog een punt uit het vuur te slepen. De defensie van AZ gaf echter geen krimp. Kort voor tijd scoorde Til zelfs de geflatteerde 0-2.

Sparta-NEC

Sparta Rotterdam heeft zondag de derde overwinning van het seizoen geboekt. De promovendus was in eigen huis met 2-0 te sterk voor NEC.

Thomas Verhaar zette Sparta in de zeventiende minuut op een 1-0 voorsprong. Zakaria El Azzouzi loodste de Rotterdammers negen minuten voor tijd in veilige haven.

Door de zege stijgt Sparta naar de zevende plaats op de ranglijst en bezit het net als Vitesse, Excelsior en ADO Den Haag tien punten uit zes duels. Ajax en AZ hebben hetzelfde aantal punten, maar komen later op zondag nog in actie. NEC blijft op vijf punten steken en is de nummer veertien van de Eredivisie.

Verdiend

De overwinning voor Sparta was op basis van het aantal kansen verdiend te noemen. Na een wat rustig begin leverde het eerste schot op doel gelijk een treffer op.

Verhaar kreeg de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied voor zijn voeten, liet het leer één keer stuiteren en verschalkte doelman Joris Delle met een tegendraadse knal.

Verhaar, die vorig seizoen 24 keer trefzeker was in de Jupiler League, stond zondag voor de eerste keer dit seizoen in de basis en tekende met de 1-0 voor zijn eerste treffer in de Eredivisie. Hij liep in de voorbereiding een blessure op en moest zich tot nu toe tevreden stellen met enkele invalbeurten.

Het matige spel voor rust noopte NEC-coach Peter Hyballa tot ingrijpen. Zo kreeg Verhaar in André Fomitschow een nieuwe tegenstander en loste Reagy Ofosu voorin Taiwo Awoniyi af. Heel veel beter ging NEC er niet direct door spelen, maar toch kreeg de ploeg na een uur spelen uit het niets een kans.

De mee opgekomen linksback Fomitschow raakte met een volley de onderkant van de lat. De Nijmegenaren drongen nog wel even aan, maar het was El Azzouzi die het duel tien minuten voor tijd besliste: 2-0. De spits scoorde op aangeven van Loris Brogno.

Door de Redactie NuSport:  Foto: ProShots