Dapper Oranje nipt onderuit tegen Frankrijk

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 10:23

Het Nederlands heeft de eerste nederlaag geleden in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. In de Arena beet Oranje tegen Frankrijk goed van zich af, maar door een goal van Paul Pogba werd toch nipt met 1-0 verloren.

Stekelenburg mocht zich de tegengoal aanrekenen. Hij kreeg zijn arm tegen een schot van Pogba, maar dat bleek niet voldoende. Een fout van de ervaren arbiter Damir Skomina stond even voor rust een mogelijke gelijkmaker van Oranje in de weg. De Sloveen zag niet dat Laurent Koscielny de bal in zijn eigen strafschopgebied met een arm beroerde na een schot van Vincent Janssen.

Nederland heeft door de nederlaag een achterstand van drie punten op Frankrijk en Zweden. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De acht beste nummers twee van negen poules krijgen een herkansing in de play-offs.

Het Oranje van bondscoach Danny Blind is een team in opbouw. Voor het eerst sinds veertien jaar, oefenduels niet meegerekend, ontbraken de zogenoemde 'Grote Vier'. Rafael van de Vaart en Robin van Persie zijn al een tijdje uit beeld geraakt. Arjen Robben en Wesley Sneijder, nog steeds eerste en tweede aanvoerder, zijn geblesseerd.

De nieuwe generatie internationals verweerde zich best kranig. Frankrijk kwam aanvankelijk niet verder dan een schot van Kevin Gameiro, dat door Stekelenburg knap werd verwerkt. De nieuwe eerste doelman van Oranje mocht zich aanrekenen dat Pogba na een half uur wel de score kon openen (0-1).

Het afstandsschot schot van de duurste voetballer van de wereld was hard, maar houdbaar.Vlak voor rust stond een fout van arbiter Skomina een mogelijke gelijkmaker in de weg. De Sloveen had voor een strafschop moeten fluiten toen Koscielny de bal tegen zijn arm kreeg.

Het was de derde teleurstelling voor Oranje in de eerste helft, dat Memphis Depay als snel moest brengen als vervanger voor de geblesseerde Quincy Promes.De doelman van Everton revancheerde zich na rust met knappe reddingen op inzetten van Gameiro en Pogba.

Met aanvaller Bas Dost voor de geblesseerde Georginio Wijnaldum kwam een dapper strijdend Oranje nog een keer dichtbij de gelijkmaker, Depay schoot van dichtbij op doelman Hugo Lloris, zodat Frankrijk en ook Zweden voorlopig drie punten zijn uitgelopen.

Door de Redactie AD: Foto:  REUTERS