100 jaar Kasteel: het eerste clubstadion van Nederland

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 13:15

Het eerste, echte voetbalstadion van Nederland viert zaterdag zijn honderdste verjaardag. Het Kasteel van Sparta, zelf van 1 april 1888, ademt voetbalgeschiedenis. We hebben een paar hoogte- en dieptepunten van tien decennia Spangen op een rij gezet.

download1-53.jpg

Het Kasteel wordt geopend op zondag 15 oktober 1916, zaterdag exact een eeuw geleden. In de Rotterdamse wijk Spangen, waar eeuwen geleden Kasteel Spangen stond, is de openingswedstrijd Sparta - Willem II. Beide clubs spelen ook zaterdagavond tegen elkaar, in bijzondere retroshirts

Het stadion in Rotterdam steelt de show in Nederland. Tot de opening van Het Kasteel spelen clubs in Nederland op gewone velden met kleine tribunes er omheen. In tijden van crisis, weinig handel in de haven, hoge voedselprijzen en mobilisatie verrijst tijdens de Eerste Wereldoorlog echter in een lege polder bij Rotterdam het eerste échte voetbalstadion van Nederland: Het Kasteel. Sparta, zelf opgericht in 1888, wordt de bespeler. Voordien speelt Sparta onder meer op Het Schuttersveld in Crooswijk en op een veld aan de Prinsenlaan.

Door de Redactie AD: Foto: AD Sportwereld

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.