Ajax evenaart clubrecord uit 1995 met drie keer vijf goals op rij

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 14:58

Trainer Frank de Boer vierde zaterdagavond zijn lustrum als hoofdtrainer van Ajax met een klinkende zege op sc Heerenveen (5-2). Nog nooit eerder onder zijn bewind haalde de Amsterdamse ploeg in de eerste vijftien duels 38 of meer punten.

media_xll_3449755.jpgDe koploper van de Eredivisie koppelt goede resultaten ook steeds vaker aan vermakelijk spel.

Voor de derde thuiswedstrijd op rij maakte Ajax vijf of meer doelpunten. Dat was sinds 1995 al niet meer voorgekomen. In navolging van Roda JC (6-0) en SC Cambuur (5-1) had sc Heerenveen weinig te vertellen in de ArenA. De wedstrijd was na 28 minuten en drie doelpunten van de thuisploeg al helemaal beslist.

Vorige week tegen PEC Zwolle miste Viktor Fischer tot zijn grote ergernis de ene na de andere opgelegde kans. De Deense aanvaller had tegen het elftal van interim-trainer Foppe de Haan slechts twaalf minuten nodig voor een treffer. Hij stapte eerst handig over de bal en werd vervolgens vrijgespeeld door Davy Klaassen (1-0). Op aangeven van diezelfde Fischer tekende Arek Milik voor 2-0. En in de 28e minuut stond in de persoon van Amin Younes ook de derde aanvaller op het scorebord.

Ajax swingde af en toe op het nog steeds glibberige speelveld van het stadion dat op pakjesavond lang niet vol zat. Met Nick Viergever op de positie van de geschorste Jairo Riedewald werden de bezoekers voortdurend opgejaagd. Voor de tweede wedstrijd op rij bewees de achttienjarige Donny van de Beek prima mee te kunnen. Een slippertje van Joel Veltman stelde Mitchell te Vrede wel in staat vlak na rust voor Heerenveen te scoren (3-1). Fischer herstelde al snel weer de marge van drie doelpunten.

Hoe goed Ajax in de Eredivisie presteert zo matig acteert het in Europa. Trainer De Boer en zijn spelers overwinteren alleen in de Europa League als donderdag Molde verslagen wordt en Fenerbahçe voor eigen publiek van Celtic verliest. Kenny Tete is geschorst voor het duel met de verrassende Noren. Daarom kreeg Ricardo van Rhijn in de tweede helft speeltijd. De van blessures herstelde Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi mochten ook invallen. Milik miste eerst nog een strafschop voordat hij Klaassen de 5-1 gunde. Een blunder van Jasper Cilllesen stelde Te Vrede nog in staat voor de tweede keer te scoren.