Ajax zet dramatisch veldspel na de winterstop voort

Gepubliceerd op 17 januari 2016 om 15:24

Ajax heeft zondag geen steek laten vallen bij de hervatting van de eredivisie. De koploper triomfeerde dankzij een treffer van Amin Younes in de eerste helft met 1-0 op bezoek bij ADO Den Haag.

KoploperAjaxhoudtstandtijdensHaagskwartiertje-2.jpgDoor de zege verhoogt koploper Ajax de druk op achtervolgers Feyenoord en PSV, die later op de dag tegenover elkaar staan in De Kuip. ADO Den Haag bezet de elfde plaats.

Eerder dit seizoen lieten PSV (2-2 gelijkspel) en Feyenoord (1-0 nederlaag) punten liggen in de hofstad.

De wedstrijd in het Kyocera Stadion werd ontsierd door oerwoudgeluiden van ADO Den Haag-supporters in de richting van Riechedly Bazoer. Tot enkele keren toe verzocht de stadionspeaker de fans hiermee op te houden.

Arbiter Pol van Boekel besloot het duel niet stil te leggen, al ligt zo'n beslissing officieel in handen van de thuisclub.

Tamme openingsfase
Na een tamme openingsfase zonder mogelijkheden opende Ajax na twintig minuten de score. Younes anticipeerde goed op een lange bal van Joël Veltman, speelde vervolgens Vito Wormgoor uit en bleef oog in oog met keeper Martin Hansen koel.

In het restant van de eerste helft koesterde Ajax lange periodes van balbezit, waardoor ADO Den Haag niet in de wedstrijd kon komen. De Amsterdammers kregen via Arek Milik een kans op de 0-2, maar zijn inzet van achter het standbeen werd geblokt door een verdediger.

De thuisploeg slaagde er niet in om Mike Havenaar in stelling te brengen, terwijl Edouard Duplan en Ruben Schaken zich nauwelijks onderscheidden.

Rommelig
Het tweede bedrijf verliep vrij rommelig. ADO Den Haag legde iets meer passie en strijd in het spel, waardoor Ajax af en toe benauwde momenten beleefde, zoals toen Havenaar van dichtbij in kon koppen. De Amsterdammers stichtten zelf nauwelijks nog gevaar, behoudens een kopbal van invaller Anwar El Ghazi op de lat in de blessuretijd.

Het duel lag nog enkele minuten stil doordat Jasper Cillessen hard in zijn gezicht werd geraakt door Schaken, zonder dat er sprake was van opzet. De doelman kon de wedstrijd vervolgen.

Met de overwinning zette Ajax en passant een lange reeks voort: de hoofdstedelingen zijn nu zeventien seizoenen achtereen ongeslagen in de eerste eredivisiewedstrijd na de winterstop.

Zaterdag neemt Ajax het in de Amsterdam Arena op tegen Vitesse, ADO Den Haag vervolgt de competitie volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.