Nederland koestert eigenlijk een 'vies geheim'

Gepubliceerd op 30 september 2015 om 12:41

Het is best schrikken als je ontdekt dat jouw geliefde Nederland, dat landje dat internationaal zo groen staat aangeschreven, eigenlijk een 'vies geheim' koestert. Ben Coates schreef een geprezen boek over ons land.

Al die schone windmolens, die ontelbare fietsen en dat imago als ecologisch rolmodel; ze maskeren een vuile werkelijkheid. Want Nederland is gewoon een industrieland.

Per hoofd van de bevolking is de CO2 uitstoot hier een van de hoogste in Europa. Nederland heeft ook maling aan de afspraken in Kyoto en braakt tegenwoordig juist meer koolzuurgas in de atmosfeer met kolengestookte centrales. Bah.

En het komt heel dichtbij als je nieuwe buurman als eerste daad een boom omzaagt in zijn prachtige tuin en als tweede daad een tegelpad aanlegt door het bloemenperk. Om je dan trots te melden: "Mooi, toch?" Niet zo groen dus, dat koninkrijk van Oranje.

,,Mijn boek is een eerlijke liefdesbrief", zegt Ben Coates (35). Ja, die kettingzaagbuurman bestaat echt. Nee, dat rigoureuze snoeiwerk verwachtte hij niet en illustreert een bepaalde mentaliteit ten opzichte van natuur.

Misschien idealiseerde hij ons land een beetje. Het land van zijn Nederlandse vrouw waar hij zo gek op is. Maar dat betekent nog niet dat hij het mooier gaat maken dan het is. Dus schreef hij Why the Dutch are Different. 'Waarom de Nederlanders anders zijn; een reis naar het verborgen hart van Nederland'.

Thuisbasis
Coates, voormalig adviseur en lobbyist van de Britse Conservatieve Partij, woont inmiddels 5 jaar in Rotterdam. De havenstad is zijn thuisbasis als hij door Afrika reist voor een NGO die arme boeren aan landbouwwerktuigen helpt. Gisteren belde hij uit Malawi, vrijdagavond is hij 'thuis' en presenteert hij zijn boek voor het eerst in Nederland, bij boekhandel Donner in Rotterdam.

Zijn ontdekkingsreis naar het verborgen hart dateert van 2013. Coates ontmoette een volk van 'gezonde, creatieve, nieuwsgierige, vriendelijke, mondige' mensen die altijd bereid waren even te kletsen met de vreemdeling en altijd klaarstonden voor vrienden. Het 'mythische' evenwicht tussen werken en leven hadden ze hier ook gevonden, constateerde hij. Nederlanders werken minder hard dan Engelsen maar verdienen meer.

En ja, ze zijn ook wat onbeleefder dan de Britten. Nederlanders dringen voor, praten 's nachts keihard onder je raam, toeteren 's ochtends vroeg als ze een vriend komen ophalen of likken hun vingers af bij het eten. 'Ik had nooit gedacht dat je kon praten met een mond vol soep, maar het lukt als je je hoofd maar ver genoeg achterover doet', schrijft Coates.

Lees het volledige artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4153168/2015/09/30/Nederland-koestert-eigenlijk-een-vies-geheim.dhtml

ad.nl/Door: Bob van Huët / © Ben Coates.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.