Alle scenario's op een rij: zo kan Oranje zich nog plaatsen voor het EK

Gepubliceerd op 10 oktober 2015 om 16:09

Het kán nog wel: Nederland op het EK voetbal van 2016. We hebben het niet meer in eigen hand, maar er zijn nog verschillende scenario's mogelijk waarin Nederland alsnog de eindronde haalt. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

Alle scenario's op een rij: zo kan Oranje zich nog plaatsen voor het EK

Het Nederlands elftal speelt zaterdag in en tegen Kazachstan om 18:00 uur Nederlandse tijd de een-na-laatste wedstrijd in groep A van de EK-kwalificatie. Om 20:45 begint Tsjechië-Turkije. Hoe wij dinsdag de laatste duels bekijken, hangt af van wat er op zaterdagavond gebeurt.

Op dinsdag zou Nederland zich namelijk alsnog kunnen kwalificeren voor de play-offs. Nederland speelt dan om 20:45 uur thuis tegen Tsjechië, Turkije ontvangt tegelijkertijd IJsland. IJsland en Tsjechië hebben zich al rechtstreeks geplaatst voor de eindronde van het EK.

Als Nederland wint van Kazachtstan...

  • ... en Turkije wint ook van Tsjechië, dan is het simpel: Nederland MOET het laatste duel van Tsjechië winnen, terwijl Turkije MOET verliezen van IJsland.
  • ... en Turkije speelt gelijk tegen Tsjechië, dan moet Nederland het dinsdag beter doen dan Turkije. Dus als de Turken verliezen, volstaat een gelijkspel. Bij een gelijkspel tussen Turkije en IJsland moet Nederland winnen, en als Turkije van IJsland wint, is Nederland uitgeschakeld.
  • ... en Turkije verliest van Tsjechië, dan hoeft Nederland alleen maar hetzelfde te doen als de Turken. Dus als Nederland wint is het sowieso geplaatst voor de play-offs. Als Nederland gelijkspeelt en Turkije wint niet, is dat ook voldoende. Zelfs als Nederland verliest tegen Tsjechië zijn de play-offs nog mogelijk: IJsland moet dan van Turkije winnen.

Als Nederland gelijkspeelt tegen Kazachtstan...

  • ... en Turkije wint van Tsjechië, is Oranje definitief uitgeschakeld.
  • ... en Turkije speelt gelijk tegen Tsjechië, dan is het simpel: Nederland MOET het laatste duel van Tsjechië winnen, terwijl Turkije MOET verliezen van IJsland.
  • ... en Turkije verliest van Tsjechië, dan moet Nederland de laatste wedstrijd winnen. Als Turkije dan gelijkspeelt of verliest tegen IJsland, plaatst Nederland zich alsnog voor de play-offs.
  • Als Nederland verliest van Kazachstan...

    • ... en Turkije wint van Tsjechië of speelt gelijk, ligt Nederland eruit.
    • ... en Turkije verliest van Tsjechië, dan is het simpel: Nederland MOET het laatste duel van Tsjechië winnen, terwijl Turkije MOET verliezen van IJsland.

    Voor al deze scenario's geldt, dat Nederland zich in het beste geval alleen nog kan plaatsen voor de play-offs. Dat betekent dat Nederland dan in twee duels met een andere nummer 3 zal moeten gaan uitmaken wie zich voor het EK plaatst. Zelfs in theorie is het niet meer mogelijk dat Nederland zich als beste nummer 3 rechtstreeks voor de eindronde plaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.