Staatssecretaris Mansveld stapt op na Fyra-rapport

Gepubliceerd op 28 oktober 2015 om 16:25

Haar positie was al langer wankel maar staatssecretaris Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu, struikelt nu definitief over het fiasco met de Fyra.

Staatssecretaris Mansveld stapt op na Fyra-rapport

Wilma Mansveld besloot woensdag om af te treden. Mansveld werd onder andere verweten de Tweede Kamer onjuist te hebben geïnformeerd over de problemen met de flitstrein.

„Ik heb er steeds naar gestreefd de Tweede Kamer naar eer en geweten te informeren”, zei Mansveld, die bijna opgelucht oogde, daarover in een verklaring. ”Ik constateer dat de commissie vindt dat dit niet goed is gegaan. Wat ik daar ook van vindt dat betekent dat ik iets niet goed heb gedaan.”

Na het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar het falen van de Fyra, trok Mansveld, als politiek verantwoordelijke haar conclusies. Ook voor de fouten uit het verleden nam zij haar verantwoordelijkheid.

„Het is mijn democratische plicht om met mijn aftreden de verantwoordelijkheid te nemen voor de eventuele fouten van mijn voorgangers. Een debat voeren over de toekomst van het spoor is niet mogelijk als dit in het teken staat van mijn eventuele aanblijven.”

Meteen nadat het rapport werd gepubliceerd, was er sprake van crisisoverleg binnen de PvdA. Fractievoorzitter Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher gingen met Mansveld om de tafel. Zij hield daarna de eer aan zichzelf.

© metronieuws.nl/by Rens Oving / Fyra. Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.