Vrij baan voor verkeershufter: nauwelijks controle op ingetrokken rijbewijs

Gepubliceerd op 12 november 2015 om 15:18

Automobilisten die een rijontzegging hebben gekregen, worden nauwelijks gecontroleerd door politie of justitie. Ze kunnen vaak ongehinderd weer acher het stuur kruipen.

ANP-12423230_0-1.jpgDe Dienst Verkeer van het Openbaar Minister erkent in De Telegraaf dat er weinig middelen zijn om rijontzeggingen te controleren. "Het moet altijd via staandehoudingen gebeuren en dat maakt het lastig", zegt een woordvoerder. "Je ziet hetzelfde probleem met drankrijders, die pak je ook alleen als ze in een fuik rijden of gepakt worden op hun rijgedrag. Maar een wondermiddel is er helaas niet om dit probleem te tackelen."

Tandeloze tijger
Koos Spee (69), voormalig landelijk verkeersofficier, zegt in de krant dat het er in zijn tijd anders aan toeging. "Ik ben zelf politieagent geweest in Den Haag en daar wisten we precies wie in onze wijk een rijontzegging had. Daar ging je dan extra bij langs. Zo liet je blijken dat hij in de gaten gehouden werd." Spee noemt het innemen van het rijbewijs in sommige gevallen een goede maatregel. Daar moet op worden gecontroleerd, zegt Spee, zodat de maatregel geen 'tandeloze tijger' wordt.

Deze week vloog in Maarssen een 27-jarige automobilist uit de bocht wiens rijbewijs werd afgenomen na het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Utrecht. Hij zat daarvoor ook enige tijd in de gevangenis.

RTL News / © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.