Dijsselbloem: Uitkeringen vluchtelingen blazen ons systeem op

Gepubliceerd op 28 november 2015 om 13:02

De vluchtelingencrisis bedreigt de sociale welvaartsstaat in Europa. Als de 28 landen van de Europese Unie niet snel nauw gaan samenwerken om de instroom van vluchtelingen aan de buitengrenzen aan te pakken, dan gaat het mis en is het tijd voor drastischer maatregelen, zegt minister Jeroen Dijsselbloem.

vluchtelingen1-1024-afp_0-1.jpgDijsselbloem, niet alleen Nederlands minister van Financiën maar ook voorzitter van de Eurogroep, vindt dat een aantal Europese landen niet erg zijn best doet om de vluchtelingenproblematiek op te lossen. En als dat zo blijft, dan voorziet Dijsselbloem dat er een soort mini-Schengen zal komen van de landen die momenteel de zwaarste lasten dragen, waaronder Nederland.

Uitkeringen vluchtelingen blazen systeem op
"Omdat alle lasten van de asielopvang in de Schengenzone op de rug van enkele landen belanden, komen die landen onder druk om hun grenzen te sluiten. Omdat ze de kosten van de opvang niet meer aankunnen", zegt Dijsselbloem in de Belgische krant De Tijd. "Europa heeft een goed uitgebouwde welvaartsstaat. Om die overeind te houden, moet je de buitengrenzen bewaken. Als we dat niet kunnen, komen er heel veel mensen om uitkeringen vragen. En ze blazen het systeem op. Dat is wat nu gebeurt in Nederland."

De landen die de meeste lasten dragen, zijn Nederland, Duitsland, België, Zweden en Oostenrijk. Deze landen kunnen onderling afspreken dat de onderlinge grenzen wel openblijven, maar dat ze de grenzen met de andere EU-landen weer gaan bewaken. "Het is economisch bijzonder belangrijk dat we open grenzen hebben", zegt Dijsselbloem. "Dat is nu de prioriteit nummer één: Schengen behouden. Ik hoop dat we dat kunnen." Maar als dat niet lukt, dan zou een mini-Schengen dus tot de mogelijkheden kunnen behoren, zegt de minister.

Dijsselbloem noemt de vluchtelingenproblematiek een 'immense uitdaging' voor Nederland. "We hebben de huizen niet. Het zet druk op onze begroting. Het creëert grote sociale spanningen in onze gemeenten, waar burgers zich afvragen waarom net bij hen zoveel vluchtelingen moeten worden opgevangen. Het hele idee van de sociale welvaartsstaat wordt uitgedaagd. Daarom kan je niet anders dan je buitengrenzen beschermen."

Rutte: EU lijkt op Romeinse Rijk
Dijsselbloem zegt daarmee eigenlijk hetzelfde als premier Mark Rutte, die de Europese Unie in de Financial Times vergelijkt met het Romeinse Rijk. "Zoals we allemaal weten van het Romeinse Rijk: grote rijken storten in als de grenzen niet goed worden beschermd", zegt Rutte. "Dus het is echt een dringende noodzaak dat dit wordt opgepakt."

Ook Rutte benadrukt dat sommige landen in de Europese Unie meer vluchtelingen moeten opvangen. Hij noemt Griekenland. Dat land zou de opnamecapaciteit tot minimaal 100.000 moeten verhogen. Op dit moment heeft Athene slechts de helft toegezegd.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft eerder al gezinspeeld op een 'mini-Schengen'. Hij sprak over een 'groep gelijkgezinde landen' die wil voorkomen dat lidstaten maatregelen nemen tegen vluchtelingen en daarmee andere landen verrassen.

RTL Nieuws/ © AFP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.