Locatie historische veldslag Caesar ontdekt in Brabant

Gepubliceerd op 10 december 2015 om 11:54

Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hebben in het Brabantse Kessel de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer Julius Caesar twee Germaanse stammen heeft afgeslacht bij een grootse veldslag. Die vond plaats in 55 voor Christus.

media_xll_3456159-1.jpgDat meldt de VU woensdag. De 'historische' veldslag werd uitgebreid behandeld in zijn boek De Bello Gallico, maar de locatie was tot op heden onbekend. Het is de eerste keer dat de aanwezigheid van Caesar op Nederlands grondgebied is aangetoond.

Skeletten
De onderzoekers ontdekten op de plek meerdere zwaarden en beenderen van vermoedelijk omgekomen soldaten. Ook vonden ze speerpunten en een helm. Een persconferentie over de ontdekking volgt donderdag, waar een aantal van de gevonden spullen getoond gaat worden.

Het verhaal gaat dat de twee Germaanse volkeren zichzelf hadden overgegeven en Caesar vroegen om asiel. De legendarische staatsman weigerde dat verzoek en gaf zijn troepen toestemming om de stammen af te slachten. ,,Tegenwoordig betitelen we een dergelijke actie als genocide'', aldus de VU.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.