'Maserati Möllenkamp' krijgt 2,5 jaar cel voor corruptie

Gepubliceerd op 10 december 2015 om 12:01

Hubert Möllenkamp, de voormalig topman van woningbouwvereniging Rochdale, moet 2,5 jaar de cel in.

media_xll_3456951-1.jpg

De rechtbank vindt bewezen dat de 65-jarige, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen, zich heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

De kans is klein dat Möllenkamp snel achter de tralies verdwijnt. Het Openbaar Ministerie zei donderdag dat dit pas gebeurt wanneer de uitspraak van de rechtbank definitief is. Dat is pas zo als de termijn om in hoger beroep te gaan overschreden is óf als de rechter in hoger beroep uitspraak heeft gedaan.

Het is nog niet duidelijk of Möllenkamp in hoger beroep gaat, maar dat is wel de verwachting. Het OM zelf beraadt zich hier momenteel nog op. ,,We zijn tevreden met de uitspraak, maar de rechtbank heeft Möllenkamp wel vrijgesproken van betrokkenheid van valsheid in geschrifte bij het opmaken van een valse factuur door zijn vrouw'', licht persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers toe. ,,Ook is de opgelegde straf lager dan onze eis.''

Luxeleven
De aanklager had drie jaar cel geëist. Möllenkamp was zelf niet bij de uitspraak van de rechter aanwezig. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zich tien jaar lang laten omkopen, voor meer dan 2 miljoen euro in totaal. Volgens de aanklager getuigde zijn handelen van een ,,haast niet te bevatten arrogantie. Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden.''

Twee zakenpartners van Möllenkamp moeten ook de cel in, voor omkoping. Arie van E. (66) moet een maand de cel in, Henk O. (75) twee maanden. Beiden moeten 240 uur taakstraf verrichten.

Ook de partner van Möllenkamp, Alberdine V., werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ze kreeg die voor het opmaken van een valse factuur

 

Graaicultuur
Met zijn Maserati als dienstauto werd Möllenkamp het symbool voor de graaicultuur bij woningcorporaties. Het OM schetst een beeld van Möllenkamp als een man die graag gezien wilde worden. Daarbij verwijst de aanklager naar de Masserati waarin hij rondreed. ,,Deze auto speelt weliswaar geen rol in de strafzaak maar is wel illustratief voor de persoon Möllenkamp.'' 


Het was niet alleen de Maserati die zorgde voor grote ergenissen. Möllenkamp ging bij Rochdale ook op andere vlakken in de fout. Zo zou hij carte blanche hebben gehad bij investeringen tot vijftig miljoen euro. Bedragen lager dan dat hoefde hij niet voor te leggen aan zijn commissarissen. Hierdoor zou hij diverse verkeerde investeringen hebben gedaan in onder meer vastgoedprojecten, wat forse verliezen tot gevolg had. 

In december 2014 werd tijdens een eerdere zitting duidelijk dat justitie ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Möllenkamp. Tijdens de zogenoemde regiezitting bleek ook dat justitie van zijn vrouw, Alberdina V. ruim 783.000 euro terug wil. Zij zou het geld hebben verdiend met frauduleuze handelingen, zoals het vervalsen van facturen. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.

Steekpenningen

Möllenkamp zou zich ook hebben laten omkopen door Henk O. (75), die een sloopbedrijf had dat zaken deed met Rochdale. Die zou hem onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen hebben toegestopt. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro. O. zou volgens de aanklager acht maanden de cel in moeten. 

Volgens Möllenkamp ging het om leningen, maar het OM ziet het als giften en vindt omkoping daarmee bewezen. Vorige maand eiste de voormalig  topman nog dat de curator in zijn persoonlijke faillissement wordt ontslagen. De curator zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden door details uit het rechtbankverhoor te lekken aan De Telegraaf.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.