Anti-pieten doen aangifte tegen hoofdpiet Van Muiswinkel

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 09:59

Een groep tegenstanders van zwarte piet heeft aangifte gedaan tegen cabaretier Erik van Muiswinkel, de vertolker van Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Van Muiswinkel zou zich met zijn rol schuldig hebben gemaakt aan 'uitingen die aanzetten tot discriminatie.'

ANP-1976296_0-1.jpgVolgens een woordvoerder gaat het erom dat Van Muiswinkel zich als zwarte piet uitdost, terwijl hij zich 'er heel goed van bewust is dat het personage racistisch is'. "En toch blijft hij de rol spelen. Dat nemen we hem kwalijk. Zeker omdat Nederland hem als hoofdpiet ook als 'aanvoerder' van de pieten ziet."

De tegenstanders deden eerder al aangifte tegen de NTR omdat de omroep in het Sinterklaasjournaal vasthoudt aan de zwartgeschminkte figuur. "Twee boegbeelden van het Sinterklaasjournaal hebben in het openbaar aangegeven dat ze zwarte piet racistisch vinden en toch gebeurt er niks mee." Volgens het AD doelt de woordvoerder daarmee niet alleen op Van Muiswinkel, maar ook op presentatrice Dieuwertje Blok. Die gaf onlangs aan dat die 'rare blackface' maar eens moet verdwijnen.

Racistisch icoon
Van Muiswinkel zat vorige week in het programma Pauw en voorspelde daar dat zwarte piet zoals we die nu kennen, over 20 jaar niet meer bestaat. Van Muiswinkel noemde zwarte piet verder een 'racistisch icoon uit een racistische tijd'. Verder verklaarde hij zich best bereid tot het veranderen van piet omdat zoveel mensen in de samenleving zich ergeren aan de knecht van Sinterklaas.

RTL Nieuws/ © ANP Kippa

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.