Ontslag voor heldhaftige McDonald's-medewerker

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 13:37

McDonalds-medewerker Ovidiu van den Berg uit Rotterdam is daags na een heldendaad ontslagen. Volgens hem omdat hij ingreep toen een vrouw zwaar werd mishandeld in de zaak. McDonald's ontkent dit en spreekt van een 'ongelukkig toeval'.

Niet alleen Van den Berg, maar ook de vrouwelijke slachtoffers van de mishandeling spreken schande van de handelswijze van McDonald's. ,,Zijn ontslag is echt bizar. Als hij mij er niet letterlijk tussenuit had uitgetrokken, was ik er nog veel erger aan toe. Misschien had ik het niet overleefd,'' zegt de 24-jarige Karlin Hollingsworth, die nog kampt met vele blauwe plekken en een opgezwollen oog.

De tweelingzussen Merel en Karlin Hollingsworth waren dinsdagnacht, na een avondje stappen, met enkele vriendinnen in het hamburgerrestaurant aan de Coolsingel. Een zestal jongens hadden het op hen voorzien en begonnen met frietjes te gooien. Toen de dames de zaak wilden verlaten werden ze plots aangevallen. De zusjes kregen harde klappen in het gezicht.

Doorschoppen
Toen Karlin op de grond viel, bleven ze doorschoppen. ,,De rest in de zaak deed helemaal niets, gelukkig sprong Ovidiu als eerste tussenbeide,'' zegt Karlin. Vervolgens werden de slachtoffers verzorgd in een aparte ruimte en wist de politie vier daders te arresteren. Tegen hen is aangifte gedaan.

Een dag later kreeg Ovidiu van den Berg echter geen bloemetje, maar de bons van zijn baas. ,,Ik kreeg van mijn manager te horen dat ik met deze actie mijzelf en het personeel in onveiligheid had gebracht. Mijn proeftijd werd afgebroken. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik kon de volgende dag, op 31 december, mijn spullen inleveren. ''

Verontwaardiging
Van den Berg zette zijn verhaal dit weekend onomwonden op Facebook. Het werd meer dan 26.000 keer gedeeld en leverde veel verontwaardigde reacties op. Volgens McDonald's klopt zijn bewering echter niet. ,,Het stoppen van de proeftijd van Ovidiu staat los van dit ene voorval en dat hebben wij ook persoonlijk aan hem toegelicht", aldus de summiere verklaring van het hoofdkantoor in Amsterdam.

Dat zegt ook Edwin Ooms, de franchisenemer van het McDonald's-restaurant aan de Coolsingel. Hij spreekt van een 'ego-actie op social media'. ,,We hebben hem nog bedankt, en dat weet hij best,'' zegt Ooms. Maar om iemand te ontslaan, vlak na een heldendaad? ,,Dat is de wet. Zijn proeftijd zat erop. Het is een ongelukkig toeval. Daar laat ik het bij.''

Ziek
Van den Berg blijft bij zijn verhaal. McDonald's sommeerde hem om zijn facebookbericht te verwijderen, maar dat weigert hij. ,,Ik ben helemaal niet bedankt. Ik heb getuigen, mijn vriendin was erbij toen ik dat telefoontje kreeg. Een andere reden kreeg ik niet te horen. McDonald's zit in mijn hartje, maar dit is echt ziek.'' Van den Berg heeft advocaat in de arm genomen om het ontslag aan te vechten. Ook eist hij een schadevergoeding.

AD.nl/ Antti Liukku / © Privéfoto

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.