Ook Koeweit trekt ambassadeur terug uit Iran

Gepubliceerd op 5 januari 2016 om 14:39

Koeweit heeft aangekondigd zijn ambassadeur terug te trekken uit Iran. Dit meldt persbureau Reuters. De beslissing is een reactie op het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran, na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Saoedi-Arabië, Bahrein en Soedan riepen eerder al hun ambassadeur terug uit Teheran.

Het conflict laait hiermee verder op. Zondag verbrak Saoedi-Arabië de betrekkingen met Iran in reactie op de Iraanse kritiek op de terechtstelling van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in het soennitische koninkrijk. Deze executie leidde niet alleen tot woede in Iran, maar ook in andere sjiitische landen.

Executies

Saoedi-Arabië trekt alle diplomaten terug uit Iran. De eerste Saoedische diplomaten arriveerden zondagavond al in Dubai, waarvandaan ze verder reizen naar eigen land.

Zaterdag werd bekend dat Saoedi-Arabië 47 terdoodveroordeelden heeft geëxecuteerd. Volgens Riyad ging het om terroristen, maar onder de terechtgestelden bevonden zich ook vier sjiieten die tegen het regime hadden gedemonstreerd. Al-Nimr was één van hen. Hij speelde voor zijn arrestatie in 2012 een centrale rol in de protesten van Saoedische sjiieten tegen hun ondergeschikte rol in de samenleving.

Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei zei zaterdag dat het Saoedische koningshuis met deze executie 'goddelijke wraak' over zichzelf heeft afgeroepen. Volgens Saoedi-Arabië liet het regime in Teheran daarmee 'zijn ware gezicht als ondersteuner van terrorisme' zien.

Bittere rivaliteit
Iran en Saoedi-Arabië zijn verwikkeld in een bittere rivaliteit en steunen tegenovergestelde partijen in de oorlogen in Syrië en Jemen. Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van steun aan 'terrorisme' omdat het achter jihadistische rebellengroepen in Syrië staat, terwijl Riyad weer wijst op de steun van Iran aan de Libanese Hezbollah en andere militante sjiitische groepen.

Volkskrant.nl/ © AP/ Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.