MH17-patholoog publiceert politieonderzoek: 'Politie schreef wat minister wilde'

Gepubliceerd op 5 januari 2016 om 14:45

Patholoog-anatoom George Maat, die vorig jaar april in opspraak raakte na een MH17-lezing, heeft maandag het volledige politieonderzoek naar zijn lezing gepubliceerd. Volgens Maat pleit het onderzoek hem vrij van schuld. Dit zegt hij in de Leidse universiteitskrant Mare.

Maat liet tijdens de lezing aan de Universiteit Maastricht geanonimiseerde foto's van MH17-slachtoffers zien tijdens een college over het identificeren van mensenresten.

Een verslaggever van RTL Nieuws zat in de zaal en de nieuwszender publiceerde een artikel dat landelijk voor verontwaardiging zorgde. Kort na de lezing begon de politie een onderzoek. Ondertussen werd Maat onder meer door minister van Justitie Ard van der Steur verweten dat hij gevoelige informatie van het MH17-onderzoek naar buiten had gebracht. Ook zou hij de familie van de slachtoffers hebben gekwetst. 'Buitengewoon ongepast en smakeloos', zei Van der Steur.

Potlood en blocnote

Het snelle oordeel van de minister over de professor leidde tot fel verzet van collega-wetenschappers. Tientallen van hen schreven een brief aan Van der Steur waarin zij excuses eisten. Zij wezen onder meer op het anonieme gehalte van de gebruikte foto's, het belang van educatie aan toekomstige forensisch experts en het gebrek aan regels voor het geven van colleges.

Het politieonderzoek zelf bleef geheim, tot minister Van der Steur op aandringen van de Tweede Kamer het onderzoek openbaar maakte. Veel informatie in het rapport (zo'n 85 procent) was toen alleen zwartgelakt. Daar kwam kritiek op en in december mocht Maat samen met de Kamerleden het rapport vertrouwelijk inzien. Dus toog de patholoog-anatoom met potlood en blocnote naar een politiebureau in Den Haag, waar hij in zes uur tijd het volledige rapport overschreef.

Maandag publiceerde hij het rapport op de website van Mare. Zijn motivatie: 'Ik wil dat anderen ook kunnen lezen wat er achter 'vijftig tinten zwart' schuilgaat (...) en Tweede Kamerleden kunnen aan de hand van deze documenten opnieuw vragen stellen aan minister Van der Steur.'

'Politie schreef wat minister wilde'
De politie schreef wat de minister wilde horen.

George Maat
Maat verwijt de politie dat ze in de loop van de tijd steeds minder naar de feiten in het onderzoek heeft gekeken, en zich steeds meer door de uitspraken van de minister heeft laten leiden. 'De politie schreef wat de minister wilde horen', aldus Maat.

Hij beschuldigt onder meer de inmiddels opgestapte chef van de nationale politie, Gerard Bouman en politiechef Landelijke Eenheid Patricia Zorko dat ze zijn afgeweken van de waarheid.

In september werd Maat door kabinet grotendeels gerehabiliteerd. Minister Van der Steur reikte hem tijdens een persoonlijk gesprek de hand en vroeg hem of hij in de toekomst weer beschikbaar is om rampenslachtoffers te identificeren. Maat tegenover Mare: 'Ik heb dus wel een soort eerherstel gekregen. Maar dat is niet voldoende. Ik wil nog steeds excuses van de man.'

Volkskrant.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.