Crisisberaad justitie en politie Keulen om aanrandingen Oud en Nieuw

Gepubliceerd op 5 januari 2016 om 14:52

Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich dinsdag over de aanrandingen die tijdens oud en nieuw in de Duitse domstad plaatsvonden. De autoriteiten kregen tot nu toe meer dan zestig aangiften binnen, waarvan een kwart voor seksuele misdrijven.

Ook Op het plein voor het station in Keulen verzamelde zich op Oudejaarsavond een groep van duizend mannen. Veertig daarvan hebben zich aan misdrijven schuldig gemaakt. Ze opereerden in groepen en omsingelden vrouwen die over het plein liepen. De mannen waren volgens de politie tussen de 15 en 35 jaar oud, en van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Maatregelen
De politie noemde de aanranding op zo'n grote schaal van de vrouwen maandag op een persconferentie 'een compleet nieuwe dimensie van criminaliteit'.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar al ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen.

Op zondagavond werden vijf personen gearresteerd bij hetzelfde station, omdat ze vrouwen betastten en reizigers bestolen. Het is niet duidelijk of zij iets te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens oudejaarsavond.

Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit. Tegen de Duitse televisiezender WDR zei hij: 'We laten het niet toe dat Noord-Afrikaanse mannen zich organiseren om weerloze vrouwen te vernederen met seksuele misgrijpen.'

Politiechef Wolfgang Albers neemt maatregelen om te voorkomen dat dergelijke incidenten nog eens kunnen voorvallen. De politie zal extra maatregelen nemen tijdens carnaval dat begin februari plaatsvindt.

Volkskrant.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.