'Politiemol' Mark M. blijft in cel: 'Risico op herhaling'

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 16:44

ermeend politiemol Mark M. (29) blijft voorlopig in de cel. Dat besloot de rechter dinsdag, toen M. voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verscheen in Den Bosch.

De ex-agent uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem.

M.'s raadsman Jan-Hein Kuijpers wilde dat de man, door oud-korpschef Gerard Bouman 'de rotste appel sinds tijden' genoemd, vervroegd vrijkwam. Het Openbaar Ministerie zag dat om twee redenen niet zitten: de officier is bang dat M. naar Oekraïne vlucht (waar zijn vriendin vandaan komt) en dat hij nog meer informatie heeft die hij kan verkopen.

Onzin, vond M.'s raadman. ,,Hij wil de rechtsgang niet ontlopen. Hij wil juist dat er recht wordt gedaan.'' Daarnaast zou de vermeende mol schulden hebben en zit de fiscus achter hem aan. ,,Hij moet aan de bak. Hij moet geld gaan verdienen.''

De rechter gelooft ook niet dat M. - die zich op zijn zwijgrecht beriep - vluchtgevaarlijk is. M. doorbrak zijn stilzwijgen zelf nog door te zeggen dat hij logischerwijs niet naar Oekraïne zou gaan, omdat daar onderzoeken lopen naar zijn omgeving.

Maar de rechtbank sluit niet uit dat verder onderzoek laat zien dat de ex-agent best eens in herhaling kan vallen. Daarom blijft hij in ieder geval tot en met april achter de tralies.

Hoewel de zaak tijdens de pro-formazitting niet inhoudelijk is behandeld, kwamen er wel nieuwe feiten op tafel.

Dit moet je weten:

- Ook makelaar voor rechter
Naast M. stond ook zijn zogenoemde makelaar Mark S. terecht. Die Eindhovenaar verkocht de informatie van de mol naar verluidt door aan de onderwereld. De twee verdachten zaten in de rechtszaal naast elkaar, maar wisselden geen woorden.

Marcel Heuvelmans, de advocaat van S., wilde dat ook deze Mark vervroegd vrij zou komen. Dat wilde het OM niet, omdat de officier vreest dat S. in herhaling valt. Heuvelmans vond dat belachelijk. Dan zou hij tenslotte een andere 'corrupte' agent moeten zoeken. Toch besloot de rechter dat ook S. in voorarrest blijft.

- Waarvan wordt het tweetal precies verdacht?
Vermeend mol Mark M. wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen. Daarnaast wordt hij ervan beschuldigd zijn ambtsgeheim te hebben geschonden en geld te hebben witgewassen.

Makelaar Mark S. wordt verdacht van het omkopen van de vermeende mol. Met het geld wilde hij M. ertoe aanzetten informatie te verkopen. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het witwassen van 235.000 euro.

- Onderzoek nog volop gaande
Het OM hoopt het onderzoek naar de zaak in mei af te ronden. Naast talloze documenten moeten ook veel versleutelde apparaten met gegevens worden bekeken. ,,Er wordt byte voor byte, bit voor bit gespeurd in computers, gsm's en sticks'', twitterde onze verslaggever.

- Boze advocaat
M.'s advocaat Kuijpers was duidelijk boos op het OM, dat zich volgens hem in de media te veel en te negatief over zijn cliënt heeft uitgelaten. Daarmee zou het OM de 'mol' in de media al hebben veroordeeld.

,,Er is een ernstige karaktermoord gepleegd'', zei de raadsman. Een eerlijk proces lijkt daarmee niet mogelijk, vindt hij. Volgens Marcel Heuvelmans, die makelaar Mark S. vertegenwoordigt, geldt hetzelfde voor zijn cliënt.

Kuijpers kan zich ook niet vinden in de bewering in het politiedossier dat Mark M. 'abonnementen' had voor criminelen die informatie wilden kopen. Er zouden 48 abonnees zijn, die ieder 5000 betaalden voor informatie.

Daar is volgens zijn raadsman niet van waar; uit niets zou blijken dat M. zich heeft laten betalen. De enige aanwijzing zou een elastiekje zijn dat om geld zat dat bij M. thuis werd gevonden. Een zelfde elastiekje zou ook zijn aangetroffen om geld bij de makelaar.
Wat zou M. precies hebben gedaan?
Door fouten van de politie kon 'mol 'M. - die eind september werd aangehouden - jarenlang zijn gang gaan. De Limburger werkte in een vertrouwensfunctie, terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten daarvoor voldeed. Hij ging bijvoorbeeld aan het werk zonder de benodigde Verklaring van geen bezwaar. Daarnaast werd van hem geslikt dat hij negen maanden lang treuzelde met het inleveren van formulieren die nodig zijn voor een veiligheidsonderzoek.

Vier jaar en 28.000 aanvragen
Toen M. moest stoppen met zijn vertrouwelijke werkzaamheden, werden zijn autorisaties niet op tijd ingetrokken. Daardoor had hij nog steeds toegang tot de vertrouwelijke gegevens. In totaal had M. vier jaar lang inzicht in de informatie. Hij werkte zes jaar bij de politie.

Naar verluidt vergaarde hij gegevens via bijna 28.000 'actieve bevragingen' in politiesystemen. Volgens het OM heeft M. niet alleen actief gezocht naar onderzoeken en personen, maar liet hij zich ook op de hoogte houden over personen en kreeg hij meldingen zodra er nieuwe informatie beschikbaar was.

Medeverdachten
Twee medeverdachten zijn 9 december uit voorarrest vrijgelaten. Zij worden wel nog steeds verdacht van actieve omkoping. Deze twee Brabantse verdachten werden aanvankelijk in voorarrest gehouden, zodat ze het onderzoek van politie en justitie naar M. en hun eigen rol niet konden frustreren of belemmeren.

AD.nl/ © Politie

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.