Anonieme mails opgedoken met 'radarbeelden MH17'

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 16:06

De Stichting Vliegramp MH17 is in het bezit van drie e-mails met daarin diverse stilstaande radarbeelden van de ramp met vlucht MH17. Ook staan in de mails begeleidende teksten en uitwerkingen van communicatie van Russische en Oekraïense afkomst.

AnoniememailsopgedokenmetradarbeeldenMH17-2.jpgDe stichting weet niet zeker of het materiaal echt is, de mails zijn anoniem verstuurd naar de stichting. De informatie wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of de mails meerwaarde hebben voor het strafrechtelijke onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp. De stichting heeft hierover inmiddels overleg met het OM gehad, laat een woordvoerder weten.

Juist vandaag hebben nabestaanden een oproep aan Mark Rutte gedaan. Ze willen dat de premier Rusland en Oekraïne vraagt om (ruwe) primaire radarbeelden. ,,Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding'', zegt Thomas Schansman, een van de ondertekenaars van de brief. Het is volgens de briefschrijvers aan Rutte om zijn belofte dat hij de onderste steen boven zou halen, na te komen. Wat hen betreft zijn de radarbeelden daar essentieel bij en moet er veel meer druk gezet worden op Rusland en Oekraïne om daarmee over de brug te komen.

'Terughoudend'
Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Rutte zegt in een reactie op de oproep van de nabestaanden dat hij begrijpt hoe frustrerend het is dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp zoveel tijd kost. ,,Ik snap heel goed wat de families schrijven. Het strafrechtelijk spoor vergt veel tijd en dus ook heel veel geduld van hen. We blijven het uiterste doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen hun straf niet ontlopen. Het is lastig, maar bij mijn verantwoordelijkheid hoort in deze fase dat ik terughoudend ben'', laat de premier woensdag weten.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.