Vrijspraak voor moord op 'bankier' Willem Endstra

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 17:18

De rechtbank in Amsterdam heeft maandagmiddag de drie verdachten van de moord op Willem Endstra vrijgesproken.

VrijspraakvoormoordopbankierWillemEndstra-3.jpgHun aanwezigheid in de buurt van de plek waar de 'bankier van de onderwereld' werd doodgeschoten, is onvoldoende om tot een veroordeling te komen. Andere verklaringen in het dossier zijn niet betrouwbaar genoeg.

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De drie verdachten schoten volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet, maar hadden een rol in de voorbereiding. Volgens het OM kwamen de dodelijke kogels van de Rus Namik Abassov. Hij overleed in maart 2012 echter in zijn cel aan een hersenbloeding.

De rechtbank zette maandagmiddag een dikke streep door de theorie van het OM. Volgens de rechter is er geen technisch bewijs dat het drietal op de plaats van het delict is geweest. Dat ze in de buurt waren, levert geen sluitend bewijs op voor hun betrokkenheid. Ook in de belastende verklaring van kroongetuige Hidir K. zit teveel twijfel om tot een veroordeling te komen. De betrouwbaarheid van zijn verklaringen laat volgens de rechter te wensen over.

Geur
Het vonnis van de rechtbank laat wel ruimte voor twijfel over de daadwerkelijke schuld van de verdachten. Volgens de rechter is het bewijs weliswaar onvoldoende voor betrokkenheid van de drie verdachten, maar 'is de geur er omheen niet fris.'

Zestien jaar
Het OM eiste eerder nog celstraffen van veertien tot zestien jaar tegen het drietal. Zij zouden vooraf de situatie verkend en geobserveerd hebben om op die manier de moordaanslag op Endstra mogelijk te maken. Ze zouden daarnaast de vluchtauto's geregeld hebben en op de uitkijk hebben gestaan voor het kantoor van Endstra in Amsterdam.

Tijdens de rechtszaak kwamen maar twee van de drie verdachten opdagen, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35). De Turk Ziya 'Pasja' G. (41) is altijd voortvluchtig gebleven. Hij werd bij verstek berecht en had volgens het OM een bepalende rol als organisator.

Holleeder
Endstra werd toen hij werd doodgeschoten verdacht van witwassen. Hij had onder anderen contact met Willem Holleeder. Die heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen. Het OM verdenkt Holleeder er van dat hij de opdracht heeft gegeven Willem Endstra en anderen te vermoorden. Die zaak loopt nog bij de rechtbank.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.