Honderden politietrainers eisen hoger salaris

Gepubliceerd op 22 januari 2016 om 13:16

Honderden politietrainers in het hele land eisen een hoger salaris. Ze hebben begin deze week een paar dagen hun werk neergelegd en dreigen met nieuwe acties. De korpsleiding van de Nationale Politie vreest dat de training van agenten in de knel komt.

Honderdenpolitietrainerseisenhogersalaris-1.jpgPolitietrainers zijn woedend over hun nieuwe functieprofiel. Daarin staat dat ze een ondersteunende taak hebben. Zonder 'executieve status' verliezen ze het recht op een toelage voor agenten die de straat op gaan. De trainers vrezen dat ze salaris moeten inleveren. Ook ervaren ze hun nieuwe functieprofiel als een teruggang: van agent naar burger.

,,Dit ligt heel gevoelig," zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ,,Het gaat om mensen die veel ervaring hebben in het politievak. De trainingen worden steeds praktijkgerichter. Docenten gaan óók de straat op. Het is niet meer dan logisch dat zij daar de waardering voor krijgen die ze verdienen."

Afgeblazen
In totaal heeft de Nationale Politie zo'n 400 docenten Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) in dienst. Afgelopen maandag ontstonden bij de verschillende opleidingscentra van de politie wilde acties. Politietrainers legden het werk neer, waardoor schiet- en arrestatietrainingen op het laatste moment werden afgeblazen.

Na een gesprek tussen actievoerende docenten en de korpsleiding is op dinsdag besloten om de acties op te schorten. Op 4 februari komen de bonden, de politietop en het ministerie van Veiligheid en Justitie bij elkaar. ,,De korpsleiding heeft voorgesteld om in dat overleg een aanpassing van het functieprofiel te bespreken", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Cruciaal
Of die aanpassing er ook echt komt, hangt van de minister af. Die moet geld vrijmaken om de docenten tegemoet te komen. Als dat niet gebeurt, volgen na 4 februari nieuwe acties. ,,Dat kan gevaar opleveren voor agenten op straat", zegt de politiewoordvoerder. ,,Trainingen en toetsen zijn cruciaal."

Niet alleen politietrainers zijn ontevreden. Ruim 6500 politiemedewerkers maakten de afgelopen weken bezwaar tegen hun nieuwe functieprofiel.    

Peter Winterman/ AD.nl/ © Arie Kievit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.