Politiek wil GHB-gebruik aanpakken

Gepubliceerd op 28 januari 2016 om 14:47

Het CDA maakt zich zorgen over het gebruik van de partydrug GHB in delen van Nederland.

media_xll_3561527-1.jpgVolgens de partij zijn er 'brandhaarden' in Brabant, Twente en Friesland. Ook wordt er steeds meer thuis gebruikt, waardoor volgens die partij problemen te laat zichtbaar worden.

,,Er is een integrale aanpak noodzakelijk, die mensen die met hun poten in de klei staan het beste kunnen bedenken'', zegt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. Haar voorstel wordt gesteund door PvdA, SP en D66. Het CDA wil dat een landelijk team wordt opgericht met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden werken. Dat team zou moeten bestaan uit onder anderen wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en vertegenwoordigers van scholen.

De verslavingsinstelling Jellinek bevestigt de problemen met GHB, vooral in zuipketen op het platteland. ,,Vaak gaat het om kansarme jongeren die daar dagelijks gebruiken en dus makkelijk verslaafd raken. In het uitgaanscircuit in de Randstad gebruiken mensen GHB soms in de weekends en is het verslavingsprobleem minder groot'', vertelt een woordvoerster.

Gevaarlijk
GHB wordt relatief weinig gebruikt in het uitgaansleven. Zo gebruikt slechts 10 procent van de frequente stappers in de Amsterdamse uitgaansscene. GHB kan dus echt beschouwd worden als een 'nichemiddel' wat vooral thuis wordt gebruikt. 

Het gebruiken van GHB is gevaarlijk, omdat doseren moeilijk is. Door een overdosis kan de ademhaling verstoord worden of zelfs helemaal stoppen. Ook kunnen gebruikers bewusteloos raken van het middel.

 

Source: AD.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.