Brit waarschuwt voor prostaatkanker met selfie

Gepubliceerd op 8 februari 2016 om 11:56

Een Britse man met prostaatkanker plaatste donderdag een openhartig bericht op Facebook om anderen te waarschuwen voor de ziekte. „Als je bloed plast of een van de andere symptomen hebt, laat je dan testen. Sta erop.”

12642564_10208092523527953_1302839090065177271_n.jpgDe 44-jarige Kurt Jewson plaatste een weinig verhullende foto van zichzelf opFacebook. Op de selfie staat hij in zijn onderbroek. Zijn littekens, stoma en katheter zijn duidelijk zichtbaar. „Hier ben ik in al mijn mollige, bleke en middelbare glorie”, schrijft de man.

‘INFECTIE’

„Ik heb een katheter, stoma, zichtbare en onzichtbare littekens en hormoonimplantaten onder mijn huid’’, gaat Jewson verder. Dat alles is het gevolg van prostaatkanker. In de zomer van 2014 zag hij bloed in zijn urine, schrijft hij. „Ik ging naar de huisarts. Die zei dat het waarschijnlijk een infectie was en dat het vanzelf over zou gaan. Dat gebeurde ook, maar het was geen infectie. Het was een symptoom van prostaatkanker.”

GEVOLGEN

Jewson heeft een operatie voor de boeg en daarna wordt hij bestraald of krijgt hij chemotherapie. Als zijn huisarts bloed had afgenomen en dat had laten testen, was de ziekte in een veel eerder stadium ontdekt en had het misschien niet zover hoeven komen.

„Als ik eerder had geweten dat ik kanker had, zouden mijn behandeling en prognose heel anders zijn geweest. Nu kon mijn kanker twaalf maanden doorgroeien zonder dat iemand het in de gaten had”, gaat de man verder.

LEVENS REDDEN

De Brit drukt mannen in zijn bericht op het hart om aan te dringen op onderzoek als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is. „Als je bloed plast of andere symptomen hebt, laat je dan testen. Sta erop. Het kan je leven redden.

De openhartige Facebookpost is inmiddels meer dan 180.000 keer gedeeld. Dat doet Jewson goed: „Deel mijn bericht gerust. De boodschap is te belangrijk voor me om hier ijdel over te zijn.”

Bron: Metronieuws.nl/ door Zoë Boven Foto: Metro/Facebook ( http://www.metronieuws.nl )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.