Kabinet gaat snoeien in woud van keurmerken

Gepubliceerd op 17 februari 2016 om 11:45

Blaadjes, bloemetjes of sterretjes; ze worden lukraak door fabrikanten op verpakkingen gedrukt.

2c41b5924a5ff5df772373288f2e4f85-1455638692-2.jpgHet moet de consument de indruk geven dat ze iets 'goeds', 'gezonds' of 'natuurlijks' kopen. En anders staat er vast wel een stempel 'ambachtelijk' op. Maar veel van die zogenaamde keurmerken zijn compleet onzin.

Het kabinet gaat nu snoeien in het woud van keurmerken. Het voorstel van Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Bart de Liefde (VVD) om te komen tot minder en duidelijkere keurmerken voor eten en drinken is aangenomen.
Zelf beslissen

„Het belangrijkste is dat de consument duidelijke informatie heeft wanneer hij iets koopt”, zegt Koser Kaya. „Met duidelijke keurmerken zie je in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in je persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden.”

De Liefde vult aan: „Consumenten moeten kunnen vertrouwen op keurmerken, maar nu is het een janboel. Je ziet door de bomen, vinkjes, sterren, blaadjes en stoplichten het bos niet meer. Dat moet anders en dat moet beter. Wij roepen producenten, consumenten en winkels op snel te komen met een helder kader voor keurmerken, om vervolgens drastisch te snoeien in het aantal.”

Betere informatie

Nu is er dus een wildgroei aan keurmerken. Het kabinet gaat daarom samen met de producenten-, keten- en consumentenorganisaties om de tafel om te komen tot een duidelijker voedselkeurmerkensysteem. Daardoor wordt de consument beter geïnformeerd en kan die beter keuzes maken in de winkel en supermarkt.

Bron: http://www.metronieuws.nl/  door Tjerk de Vries Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.