Criminele huurders worden harder aangepakt

Gepubliceerd op 24 februari 2016 om 08:50

Hennepkwekers, illegale onderhuur en fraude met uitkeringen en toeslagen. Het is maar een kleine greep uit de criminele activiteiten die een louche huurder uit kan halen als hij of zij eenmaal een woning heeft weten te bemachtigen.

12745414_1080406938676468_6064098620454726430_n-3.jpgVooral in de duurdere vrije sector speelt het probleem van criminelen die woningen huren voor hun louche zaakjes. Dat probleem is niet gering. In 2014 kregen zo’n 1000 verhuurders te maken met een hennepkwekerij in een van hun panden.

Verhuurders die via een NVM makelaar hun huizen aanbieden hebben sinds kort een nieuwe manier om bewoners met kwaad in de zin te weren. Valse documenten moeten hierdoor zoveel mogelijk worden geweerd.

Strenger controleren

NVM makelaars doen al langer een screening op nieuwe huurders maar deze wordt nu nog strenger. Wie een huis wil huren kan onder andere gevraagd worden om een werkgeversverklaring of een bewijs van kredietwaardigheid. Daar hield het vroeger dan vaak bij op maar nu wordt de door de huurder aangeleverde informatie zoveel mogelijk gecontroleerd bij de bron.

Mede aansprakelijk

Volgens Bernard Muijsson, makelaar bij WVO Makelaars Utrecht werkt dat tot nu toe uitstekend. „We hebben nu een aantal screenings gedaan en die gingen allemaal goed. Het is een geruststellend gevoel dat huurders vooraf gecontroleerd worden.”

Sinds 2015 zijn verhuurders mede aansprakelijk voor wietplantages in hun gebouwen. Dat maakt het opsporen van huurders met kwaad in de zin nog urgenter. Zo’n 150 makelaars maken daarom al gebruik van het controlesysteem.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Rens Oving Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.