'Vluchtelingen afgeschrikt door Nederlandse opvang'

Gepubliceerd op 6 maart 2016 om 11:36

Veel vluchtelingen raken afgeschrikt door de sobere omstandigheden en beperkte voorzieningen in de Nederlandse opvangcentra. Dat zegt Vluchtelingenwerk tegen RTL Nieuws. Volgens de organisatie is er een duidelijke ,,ontmoedigingsstrategie''.

media_xll_3645515-1.jpgSteeds meer mannen zouden hun paspoort terug willen omdat ze willen terugkeren naar Syrië. Ze kunnen hun gezin niet zo lang achterlaten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff ontkent dat er sprake is van een ontmoedigingsbeleid en spreekt juist van een ,,informatiebeleid''.
Hij liet eerder weten dat de asielprocedure tot 15 maanden kan duren, wat tot grote onvrede leidde bij asielzoekers. Die onzekerheid zorgt er volgens Vluchtelingenwerk voor dat asielzoekers nog liever teruggaan.

De onvrede onder asielzoekers is op sommige plekken groot. Zoals bijvoorbeeld in het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen. De Nationale Ombudsman noemde de opvang in het kamp 'onmenselijk' en bewoners klagen over de omstandigheden in de opvang. ,,We zitten hier al 5 maanden en het enige wat we kunnen doen is zitten, eten en slapen", vertelde de Syriër Ahmed Mohamadeerder. ,,We weten niets, hebben geen zakgeld. Het is echt inhumaan om zo lang zo te moeten leven in een tent."

Bron: http://www.ad.nl/ Door: redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.