Bourgeois wil Vlaamse grondwet: "Wij zijn een natie"

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 09:36

Vlaanderen moet volwaardige constitutieve autonomie krijgen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N­-VA), die in eigen naam spreekt in De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.

media_xll_8465815-1.jpgNaar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe handboek 'Grondwettelijk recht' van professor Stefan Sottiaux (KULeuven), breekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois een lans voor een (ruimere) constitutionele agenda voor Vlaanderen. Zo luidt de titel van zijn lezing die hij vanavond in Leuven zal geven.

Concreet eist hij meer grondwettelijke bevoegdheid voor Vlaanderen en -als ultiem symbool- een eigen grondwet. Daarover staat niets in het regeerakkoord, geeft de minister-president toe, maar "ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven". "In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet."

Bourgeois zegt in 'De Ochtend' op Radio 1 dat hij vooral een "krachtige preambule" wil toevoegen. "Wij zijn een natie, we hebben een gedeeld verleden. We willen een grondwet die verbindend kan zijn." Hij verwijst naar Duitsland en de Verenigde Staten waar "constitutioneel patriottisme" heerst. "Het vormt je gemeenschap, het is een grondvest waarop je je samenleving voor de toekomst uitbouwt."

Communautaire koelkast

'Het ene debat sluit het andere niet uit. Alsof er intussen geen ruimte zou zijn om een goed beleid te voeren'Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Maar om dat te realiseren, kan hij niet buiten het federale niveau. Bourgeois roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, zodat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen. Of dat realistisch is, is maar de vraag. De federale meerderheid heeft immers afgesproken om alles wat institutioneel is vijf jaar lang in de koelkast steken.

Bourgeois verwijst naar de partijstelling om vanaf 2019 het communautaire weer uit die koelkast te halen, een grondwetswijziging door te voeren en nieuwe bevoegdheden over te dragen. "Dat is op dit moment inderdaad niet direct aan de orde, maar het is soms goed dat je vooruit denkt." Hij verwijst naar het huidige begrotingsdebat dat momenteel gaande is. "Het ene debat sluit het andere niet uit. Alsof er intussen geen ruimte zou zijn om een goed beleid te voeren."

Wat voor Bourgeois ook losstaat van de institutionele stilstand, is de organisatie van aparte verkiezingen voor het Vlaams Parlement. "Daarvoor is nog een bijzondere wet nodig. De zogenaamde communautaire standstill mag geen alibi zijn om die wet niet tot stand te brengen", zo verwijst de N-VA'er naar de mogelijkheid daartoe in de zesde staatshervorming. "De Vlaamse staatsvorming is zo ver gevorderd dat het onaanvaardbaar is dat de Vlaamse verkiezingen als een tweedeklaswagonnetje aan die voor de federale Kamer hangen."

Bron: http://www.hln.be/ door Belga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.