Vader die dochter 23 jaar lang gebruikte als seksslavin komt op vrije voeten

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 10:26

Een vader die zijn dochter 23 jaar lang misbruikte als seksslavin komt op vrije voeten. De zaak zorgt voor beroering in Nieuw-Zeeland ook al omdat hij door een bevoegde commissie nog altijd beschouwd wordt, "als een gevaar voor de samenleving", meldt 7 News.

media_xll_8450487-1.jpgRonald Van Der Plaat die vandaag 82 is, begon met het misbruik toen zijn dochter amper negen was. In 2000 werd hij voor de gruwelijke feiten veroordeeld tot 14 jaar gevangenis. In 2010 kwam hij vrij en maar vloog de Nieuw-Zeelander opnieuw achter de tralies nadat hij met een Aziatisch meisje van vijf gespot werd in een museum in Auckland. Ondanks de bezwaren van een raad zal hij nu toch op 11 mei vrijkomen.

De vraag om hem al eerder vrij te laten heeft de bevoegde raad afgewezen. De raad wees erop dat uit een recent pyschologisch onderzoek van de man bleek dat Van der Plaat nog altijd het risico loopt om te hervallen. Dat gekoppeld aan het feit dat "hij genegeerd werd en geen gepaste behandeling gekregen heeft", houdt in dat hij "een groot risico is voor de veiligheid van de samenleving", luidt het.

Zijn dochter tekende haar gruwelijke ervaringen op in een boek. Tanjas Darke werkte ook mee aan den televisiedocumentaire waarin ze de lichamelijke en psychologische gruwel beschreef en vertelde hoe ze door haar vader vastgebonden, mishandeld en verkracht werd. Amper twaalf had ze al een paar soa's van hem opgelopen.

Zorgzaam
In het rapport van de psychologen dat voorgelegd werd aan de raad stond ook te lezen dat Van der Plaat nog altijd een bedreiging vormt voor kwetsbare, alleenstaande moeders en dan vooral voor niet-Europese immigranten. En dat hij zal proberen om hun vertrouwen te winnen met het aanbieden van financiële, materiële of praktische hulp of emotionele steun. Hij zal ook hun kinderen, en meer dan waarschijnlijk hun dochters, als doelwit kiezen door zich voor te doen als een zorgzame figuur.

De raad merkte nog op dat het gps-systeem Van der Plaat misschien wel kan volgen maar dat het niet duidelijk maakt in wiens gezelschap hij allemaal zal verkeren.

http://www.hln.be/ Bron: 7 News Foto: Kos

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.